Naptár
július 2018
H K S C P S V
« máj    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Arhívum: ‘Aktuális’ Kategória

Ne adja postára szavazatát! Vigye az RMDSZ-hez vagy a Főkonzulátusra!

A levélszavazás utolsó hetébe érkeztünk. AZ RMDSZ segít határidőre eljuttatni a választási levélcsomagokat!

„Az elmúlt napokban több helyről is érkezett panasz, hogy késve érkeztek a szavazólapok. Arra kérünk mindenkit, aki eddig nem küldte vissza a szavazólapját, hogy sürgősen juttassa el az RMDSZ megyei szervezeteinek irodáiba, az RMDSZ területi munkatársaihoz vagy a Főkonzulátusra. Az RMDSZ segít eljuttatni a választási levélcsomagot a konzulátusra” – hangsúlyozta Nagy Zoltán Levente, az Eurotrans Alapítvány elnöke.

„Ha az utolsó hét közepén postázzák a választási levélcsomagot, már nem biztos, hogy visszaér! A későre beérkezett választási levélcsomagokat már nem veszik figyelembe, ebben az esetben a szavazat érvénytelen lesz” – hívta fel a figyelmet.

Az RMDSZ megyei szervezeteinél április 6-ig fogadják az érdeklődőket, és segítenek az azonosító nyilatkozat kitöltésében is – ismertette Nagy Zoltán Levente. „Az itt leadott választási levélcsomagokat a konzulátusokra juttatjuk, tehát aki az RMDSZ-hez behozza péntekig, annak biztosan célba ér a szavazata” – tett hozzá.

„Az RMDSZ megyei és területi szervezeteinek listája a www.regisztracio.ro honlapon található. Akinek kérdése van, forduljon bizalommal kollégáinkhoz a 0800-444-666 ingyenes telefonszámon” – emlékeztetett az Eurotrans Alapítvány elnöke.

Elsöprő RMDSZ-győzelem!

A futballpályán verhetetlenek

Bár párezres magyar közösséggel a háta mögött, politika terén ritkán tud igazán labdába rúgni a dévai RMDSZ, a focipályán azonban minden jelentős pártot lekörözött és abszolút győzelmet aratott a PSD által szervezett Youth 4Ever kupán. – Négy párt csapata vett részt a tornán: a szervező PSD, az ALDE, a PNL és az RMDSZ. Minden csapat két-két mérkőzést játszott. Az RMDSZ-nek először a piros mezes PSD-sekkel kellett megmérkőznie, 8-2-re nyerve a játszmát. A döntőt a narancsszínű ALDE csapatával játszottuk, itt tizenegyesek után 3-2 lett az eredmény – számolt be jogos büszkeséggel Pogocsán Ferdinánd csapatkapitány, az RMDSZ dévai elnöke. Kulisszatitokként azért elmondta: a zöld mezt viselő RMDSZ-csapattagok nem most álltak először együtt pályára. – Jó ideje hetente edzünk és Keresztesek néven részt veszünk a városi bajnokságban is. A csapat tehát jól össze van szokva, együtt dolgozunk a közösségben és a pályán egyaránt – mondja a csapatkapitány, aki egyben kapusként állta a sarat. Csapattársai: Oprisa József, Turi Edwin, Hajdú Tibor, Koffol Gábor, ifj. Pogocsán Ferdinánd, valamint Koppándi-Benczédi Zoltán szintén nagyszerűen teljesítettek a tornának teret biztosító Real Sport műfüves pályáján. A csapat gólkirálya Koppándi Zoltán lett, aki kereken ötször találta telibe az ellenfél kapuját. A torna végén összesített eredmények alapján a második helyezett lett az ALDE, harmadik a PSD, negyedik pedig a kék-sárga mezes PNL. A győztes RMDSZ-esek kupát és érmét kaptak. Gratulálunk a csapatnak és hasonló sikert kívánunk a politika terén is!

Könyvgyűjtés a kommandói iskola javára

 

Az év elején leégett a háromszéki kommandói iskola egy része – tűz martaléka lett a könyvtár, informatikatanterem és a sporteszközök raktára is. Az RMDSZ Dévai Nőszervezete olyan jó állapotban lévő mese-, gyermek-, ifjúsági  könyveket gyűjt, amelyekre otthon nincs szükség, de szívesen felajánlanák a kommandói iskolának.

A könyvek leadási helye: a Téglás Gábor Elméleti Líceum vagy az RMDSZ dévai székháza.

Leadási határidő:   2017. február 19.

Nagy élmény a síelési lehetőség

Szombathelyi diákok a Párengen

 

Hétfőn harminctagú szombathelyi diákcsoport érkezett Vajdahunyadra a több mint két évtizedes testvérvárosi kapcsolat révén. – A diákok cseretáboroztatás keretében jöttek Hunyad megyébe. A Szombathellyel, illetve Vas megyével való sokéves együttműködésnek részeként minden télen 30 tagú diákcsoportot táboroztatunk Hunyad megye egyik hegyi üdülőjében, és nyáron szintén 30 tagú itteni diákcsapat üdül a Balatonon, szombathelyi támogatással – magyarázta a cseretábor hátterét Kofity Zoltán, vajdahunyadi RMDSZ-elnök és városi tanácsos, aki személyesen fogadta a magyarországi diákokat. – A csapat hétfőn érkezett Vajdahunyadra és az önkormányzat részéről maga a polgármester, Dan Bobouţanu fogadta, néhány magyar szóval is üdvözölve őket. Ezt követően a diákok és 4 kísérőjük meglátogatták Vajdahunyad várát, és délután már fenn voltak a Párengen, ahol a következő napokban sízni tanulnak. Többségük abszolút kezdő, úgyhogy nagy élményt jelent számukra a síelési lehetőség – számolt be Kofity Zoltán. Elmondta továbbá: a szombathelyi kísérők között három síoktató van és további két helyi oktató, hegyimentő vállalta a magyarországi diákok felügyeletét, oktatását. – A heti programba egy kirándulást is beiktattunk az ezeréves határhoz és a hét végén szeretnénk néhány helybeli fiatalt is felvinni a  Párengre ismerkedés, barátkozás végett – tájékoztatott a vajdahunyadi RMDSZ-elnök.

Hagyományos disznótor Déván

Idősek és fiatalok, belvárosiak és csángótelepiek, körülbelül 200 vendég mulatozott együtt szombat délután a Dévai Magyar Házban a 2009 óta immár minden decemberben megtartott disznótori ünnepségen. Finom falatok, jó borok, élő zene és remek hangulat jellemezte az együttesen töltött órákat.

A munka korán kezdődött, a szervezők – a Segesvári Miklós Pál Egylet, a Szivárvány Nyugdíjasklub, valamint a dévai RMDSZ – már hajnalban nekiláttak a teendőknek. A disznót Pogocsán Ferdinánd és dr. Máté Márta helyi tanácsosok anyagi hozzájárulásából vásárolták meg, s annak feldolgozásában is oroszlánrészt vállaltak, felesége, illetve férje oldalán. A sertés leszúrásától a belőle készült finomságok feltálalásáig ugyanis sok volt a munka. Feszített tempóban dolgoztak kint a hidegben és bent a konyha melegében is. Kint főleg a férfiak, bent inkább a hölgyek.

Délutánra elkészült a finom hurka, májas, véres és a hagyományos kolbász, a vendégek megérkezésére már minden készen volt, a Magyar Ház nagytermében megterített asztalok várták az érkezőket. Mindenki élvezte a párolt káposztával felkínált kolbászféléket és egymás társaságát, miközben Paló Lajos zenekara élő zenével, hagyományos magyar nótákkal kényeztette el az egybegyűlteket.

Választási év lévén a szervezők megköszönték a dévai magyarság támogatását, amely a júniusi helyhatósági választáson és a minapi parlamenti választáson is kimagasló volt. Judt Borbála, a Szivárvány Nyugdíjasklub elnöke a saját kézileg készített szőttesekkel és tányérokkal, illetve fényképekkel feldíszített bukovinai tájszobát mutatta be. A Magyar Házban amúgy is folyamatos a korszerűsítés, legutóbb például a Communitas Alapítvány támogatásával szereltek fel két korszerű ablakot a régiek helyére.

A kellemes mulatság estére véget ért, a finomságokból otthonra is jutott. Az RMDSZ Nőszervezete kezdeményezésére ugyanis 20 csomagot osztottak ki a tombolán, s minden csomagban volt csülök, véres, májas és kolbász, illetve bor és pálinka.

Mindig Isten oltalmában

Református lelkész ünnepi beiktatása Déván

Felemelő élményben részesültek azok a dévai reformátusok, akik részt vettek vasárnap Rátoni Csaba lelkipásztor beiktatásán. Nemcsak reformátusok, hiszen római katolikusok és unitáriusok, illetve vajdahunyadi reformátusok is eljöttek az ünnepségre: a református lelkipásztor beiktatása végül is kiemelkedően fontos esemény az egész dévai és környékbeli magyarság számára.,

Az ünnepségre jócskán megtelt az impozáns dévai templom. Bárcsak mindig így lenne, s nemcsak az idősek jönnének el rendszeresen, hanem fiatalok is, jegyezte meg beiktató igehirdetésében Zsargó János vajdahunyadi lelkipásztor, a Hunyadi egyházmegye esperese. Ha a mesebeli aranyhalacskát fognák ki a mai ember leginkább hosszú életet, egészséget és anyagi jólétet szeretne, az Ószövetségi Dávid királynak viszont egyetlen kérése volt, hogy mindig Isten házában lehessen. Nyilván nem arról álmodozott, hogy állandóan a templomban töltse idejét, hiszen az akkor is képtelenség volt, csupán azt kívánta, hogy mindig Isten oltalma alatt álljon, hogy mindig Isten útján haladjon.

Dávid király óhaja ma is helytálló, hangsúlyozta az esperes, hiszen Isten mindenható hatalma, határtalan gondviselése mindig velünk van. Istennek tartozunk hálával az örömekért és megvalósításokért, Istenhez fohászkodunk segítségért, ha bajba kerülünk. Mindnyájan és mindenkor Isten oltalmát élvezzük, tudatosan is törekedjünk, hogy következetesen Isten útján haladjunk, ne hagyjuk, hogy az élet különféle kísértései letérítsenek róla. Új lelkipásztor beiktatása nemcsak új kezdetet jelent a gyülekezet számára, hanem a Megváltóba vetett hit megerősítését, s Dávid király óhajának megfelelően az új lelkipásztor és a dévai közösség élvezze mindig Isten oltalmát, üzente Zsargó esperes.

Rátoni Csaba bibliai példákkal idézte fel, hogy sokan szülőföldjüktől távoli vidékre mentek, hogy hirdessék Isten igéjét. Ő maga is a távoli Székelyföldről került Dévára Isten akaratából: nem ő választotta Dévát, hanem Isten választotta őt Dévára. Az oly sok vihart átélt, mégis nemzeti önazonosságára és hitére büszke szórványság megerősítésére.

Főcze Bonaventúra – szintén nemrég érkezett Dévára – fiatal katolikus plébános sok sikert kívánt református kollégájának, Koppándi-Benczédi Zoltán unitárius lelkipásztor pedig az ökumenizmus jegyében való magyar összefogást és a magyar felekezetek közös fellépésének fontosságát hangsúlyozva az együttműködésben vetett reményét fejezte ki református kollégája beiktatása alkalmával.

Déva református közössége hosszú távra tervez, Bréda Ferenc és Lovász János lelkipásztorok is évtizedeken át szolgáltak – amíg nyugdíjba nem vonult, illetve amíg Isten magához nem szólította. Rátoni Csaba tiszteletessel is hasonló hosszú távú együttműködést tervezünk, azt szeretnénk, ha a fiatal lelkipásztor Déváról vonulna nyugdíjba, üzente János István, a gyülekezet gondnoka.

Miután Czuhai Miklós Csaba, piskitelepi lelkipásztor, korábbi beszolgáló lelkipásztorként átadta Rátoni Csabának a Bibliát, a kulcsot és a pecsétet, a meghívottak is köszöntötték az új lelkipásztort. Kocsis Attila, a Téglás Gábor Elméleti Líceum igazgatója a templom és az iskola szoros kapcsolatát, közös nemzetmegtartó szerepét hangsúlyozva kívánt sok sikert Rátoni lelkipásztornak, Winkler Gyula EP-képviselő pedig Déva és Hunyad megye számos múltbéli és jelenkori nagyságait említve sikeres közösségépítést kívánt a frissen beiktatott lelkipásztornak. Mircia Muntean polgármester a reformátusok nemcsak Déván, hanem európai szinten kiemelkedő teljesítményét hangsúlyozva kívánt sok sikert Rátoni tiszteletesnek.

A Téglás iskola gyermekkórusa szép zenés-verses előadása után Zsargó János esperes áldását adta a beiktatott lelkipásztorra és feleségére, az ünnepség pedig a nemzeti himnusz elénekelésével ért véget.

Százéves templomot szenteltek fel Csernakeresztúron

Az Istenben való rendíthetetlen hit jegyében

Ünneplőbe öltözött vasárnap Hunyad megye egyetlen magyar többségű települése, Csernakeresztúr. A bukovinai székelyek – Csernakeresztúrra való betelepedésüket követően – immár jó száz éve minden szeptember derekán Szent Kereszt-búcsúra gyűlnek össze hálát adni, ünnepelni, további áldást kérni életükre, munkájukra. Idén azonban különleges volt a búcsú, a kívül-belül szépen felújított templom ugyanis századik évfordulóját ünnepelte.

A szomszédos Déváról és Vajdahunyadról is sokan eljöttek, hiszen Csernakeresztúr nemcsak hogy a két város között félúton található, hanem erős rokoni és baráti szálak kötik össze az oda is telepített bukovinai székelyeket.

A magyar és székely zászlókkal feldíszített templom zsúfolásig megtelt, olyannyira, hogy sokan be sem fértek, kintről hallgatták az ünnepi szentmisét.

Különböző megpróbáltatások formájában mindannyiunk életében jelen van a kereszt, az  Isteni gondviselés, a krisztusi áldozat és a bűnbocsánat jele. Keresztény embernek nem szabad siránkozva és alkudozva hordoznia, nem kérdőjelezheti meg az isteni akaratot, hangsúlyozta a szentmisét celebráló Jakubinyi György gyulafehérvári érsek. Minden megpróbáltatás a javunkat szolgálja, az ember azzal kerül közelebb Jézushoz. A tiszta szívvel megélt élet gyümölcse minden szenvedésért kárpótol.

Az érsek felszentelte a felújított templomot, amely a helyi bukovinai székelyek megmaradását és hitét bizonyítja. A templom épületénél azonban fontosabb az élő katolikus közösség, az adja a reménységet. Bíztatással köszöntötte a közösséget Tóth János helyi plébános is, megköszönve mindazoknak, akik anyagiakkal, munkával vagy imákkal segítették a templom felújítását. A plébános úr által vezényelt kórus alkalomhoz illő egyházi kórusművek előadásával tette még ünnepélyesebbé a szentmisét.

 

 

Zarándok vendégek

 

A százéves felszentelési szentmise előtt zarándokok látogatták meg a csernakeresztúri templomot. 120-an voltak, a dévái Szent Ferenc Alapítványtól jöttek Böjte Csaba atya kezdeményezésére. Tulajdonképpen Déváról Vajdahunyadra zarándokoltak el gyalog, hogy a vár 600 éves kápolnájában imádkozzanak békéért, a pappá avatásának 75. évfordulóját szombaton ünneplő 98 éves Bíró Antal atyáért és egy sikeres tanévért. Útközben természetesen megálltak a dévai Szent Antal-templomnál, illetve a nagy ünnepségre készülő csernakeresztúri Szentkereszt-templomnál, ahol alkalomhoz illő dalokat énekeltek, illetve imádkoztak.

Beiktatták Déva új városvezetését

Dr. Máté Márta először teszi le a tanácsosi esküt. Kollégája már negyedszer tette meg pénteken

Pénteken tartotta alakuló ülését a júniusi választások nyomán létrejött új helyi tanács. A városháza nagyterme zsúfolásig megtelt az ünnepre, noha a hőség szinte elviselhetetlen volt. A tanácsosok letették az esküt, mandátumuk ezáltal érvénybe lépett, majd Mircia Muntean (PSRO) megválasztott régi-új polgármester eskütétele és beiktatása következett.

Ezután került sor a két alpolgármester megválasztására. A két tisztséget Răzvan Mareş (PSRO) és Ovidiu Moş (PSD) tölti be. Utóbbi több szavazatot kapott mint Irinel Faur, a PNL jelöltje. Az új tanácsban a PSRO-nak és a PSD-nek 6-6 tanácsosa van, (szövetkezve létrehozták a többséget), a PNL-nek 5, az ALDE-nak és az RMDSZ-nek, pedig 2-2. Az RMDSZ-t Pogocsán Ferdinánd Zoltán (negyedik mandátum) és dr. Máté Márta (első mandátum) képviselő a helyi tanácsban, miután az előző 8 évben csak egy magyar tanácsos volt Déván.

 

Chirmiciu András

Farsang-búcsúztató Csernakeresztúron

 

Igen jó hangulatú, immár hagyományossá vált, farsangi mókázásra került sor a csernakeresztúri  iskolában. Kicsik, nagyok és még nagyobbak gyűltek össze, hogy együtt búcsúztassák vidám hangulatban a telet.

 

A jelmezes felvonulást a három pedagógus, azaz a három kismalac mókás énekes bemutatkozása nyitotta meg, melyet a jelmezek parádéja követett. Volt ott bohóc, Csipkerózsika, Fülöp herceg, kacsa, fekete párduc, vámpír, orvos, tündér, focista, orvos, róka, még pillangó is. És hát szabad volt a tánc, melyet érdekes játékok követtek, mint például: seprűtáncoltatás, célba dobás, zokni párosítás, lufi-táncoltatás, testrészes tánc.

A mókázás különleges momentuma volt, mikor minden gyerek papírlapra rótta egy jellembeli hibájának nevét, majd a papírt a gonosz boszorkára, illetve annak seprűjére ragasztották, s varázsszóra az összes rossz tulajdonság porrá égett.

Rajzos feladat is volt: az egyéni elképzelés szerint elkezdett rajzot mindenki maga kedve szerint bővíthette, míg egészen érdekes képpé alakult. Külön rajzoltak az óvódások, külön a kisiskolások. S hogy mi lett végeredmény? Hát a telet, rosszat elijesztő álarc.

A mulatságnak természetesen része volt a falatozás is: finom, ízletes fánk és süti várt az egybegyűltekre.

E vidám alkalom is a gyerekek, szülők és pedagógusok közös akaratának eredménye volt. Köszönet illeti ezért a szülőket a hozzáállásukért és a sok finom falatért, a pedagógusokat az ötletekért és kezdeményezésért és a gyermekeket a kifogyhatatlan játékos kedvért, bátorságért és leleményességért.

Széll Bíborka

6. Hunyad Megyei Magyer Napok

 

 

 

Ki az aki nem várta? És ki az ki azt hitte idén nem lesz Magyar Nap? HA EGY KICSIT KÉSVE IS DE ANNÁL NAGYOBB SZERETETTEL JELENTJÜK BE, HOGY MÁJUS 1 ÉS 10 KÖZÖTT SORRA KERÜL A 6. HUNYAD MEGYEI MAGYAR NAPOK RENDEZVÉNYSOROZAT!
Programismertető hétfőn lesz! Keressétek a facebookon, és ne tervezzetek utazást, hogy a május 3-i nyitóünnepségen együtt énekelhessük NAGY FERÓVAL a 8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozást (is)!

 

Hunyad Megyei Hírmondó © 2011 kiadja az RMDSZ Hunyad Megyei Szervezet
Powered by Konnertfilm