Naptár
július 2018
H K S C P S V
« máj    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Arhívum: ‘Kultúra’ Kategória

Június 22-25. között tizenötödik alkalommal szervezték meg a Zsil-völgyi Magyar Kulturális Napokat, amely a bányavidék szórványmagyarságának hagyományos ünnepének számít. Az RMDSZ által szervezett rendezvénysorozaton részt vesznek a helyi magyar közösség mellett a magyarországi testvértelepülések küldöttségei és a székely-szórvány partnerségen keresztül háromszéki vendégek is.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“A Zsil-völgyi magyarság életében kiemelt időszak ez, a magyar kulturális napok tizenöt éve sűrítetten jeleníti meg, hogy ragaszkodunk magyar gyökereinkhez, ápoljuk hagyományainkat, átadjuk gyerekeinknek kulturális örökségünket. Ugyanakkor a román többség irányába is jelezzük, a Zsil-völgyét a magyar kultúra is alakította, közösségünk jelenléte gazdagítja ezt a vidéket. Ezeket a napokat a találkozás öröme szövi át, hiszen a mindennapokban ritkábban van lehetőség a találkozásra, éppen ezért is fontosak az ilyen közösségi ünnepek” – fogalmazott Winkler Gyula EP-képviselő, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke, aki a Zsil-völgyi Magyar Kulturális Napok vasárnapi zárórendezvényén vett részt. Üdvözölte a jelenlevőket Benedekfi Dávid, helyi tanácsos és RMDSZ-elnök, Antal Amália, a Nőszervezet elnöke és Mesaros Iacob, Lupény alpolgármestere.

Csütörtökön Soltész Miklós, egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár jelenlétében nyitották meg a rendezvénysorozatot, a magyar kormány képviselője Békési Nimród  és Kuron Wilhelm Tükröződések című fotókiállításán köszöntötte a helyi magyar közösséget.

Pénteken harmadik alkalommal indultak a Zsil-völgyi magyarok Maderspach Viktor emléktúrára, a rendíthetetlen magyar katona, mérnök és legendás vadász emlékét ápolva, Lupényból indulva útba ejtették a iszkronyi tulipánfát, az aninószai Maderspach emlékházat, valamint további petrillai, lónyai helyszíneket kerestek fel Bodó József nyugalmazott történelemtanár szakavatott vezetésével. Ugyancsak pénteken tartották a Jézus Szíve búcsút Lónyán. Szombaton délután szabadtéri közösségi eseményt tartottak Petrozsényban, ahol több mint négyszázan gyűltek össze találkozni és mulatni. Ugyancsak szombaton a Kecel testvérváros fiataljai zenés előadást mutattak be Lupényban. A Zsil-völgyi Magyar Kulturális Napok záróeseményét vasárnap Lupényban tartották, ahol a  Csernakeresztúri hagyományőrző csoport lépett fel, majd az INSECT koncertezett.

Fazakas Tibor egyéni tárlata Vajdahunyadon

Fazakas Tibor 71 alkotásából álló kiállítás tekinthető meg április végéig a vajdahunyadi képzőművészeti galériában. Azért éppen 71, mert a művész áprilisban 71. születésnapját tölti be.

Többnyire op-art művekről van szó, melyek 2015 és 2017 között készültek el, mesélte a művész a tárlatmegnyitón. A kiállított alkotások között azért akad akvarell, tusrajz, szitanyomat, olajfestmény vagy pasztell, utóbbi amúgy a brassói születésű, Vajdahunyadon élő művész kedvence.

A tárlatmegnyitó méltató beszédei rövidek voltak, Fazakas Tibort már nem kell bemutatni sem Vajdahunyadon, sem Hunyad megyében. Fazakas Tibor nemcsak a kohászváros büszkesége – 2006 óta a díszpolgára –, hanem az egész Hunyad megyéé, sőt, az egész szórványmagyarságé. Művészetének sokoldalúságával, tematikájának változatosságával, színharmóniáinak és technikájának gazdagságával, a fény és árnyék, a stabilitás és a dinamizmus, az egyedi formák és meglátás művészi alkalmazásával a magyar művész kiemelkedő szakmai elismerésre és megbecsülésre tett szert Erdélyben és Magyarországon is.

 

Markó Béla Csatolmány

Markó Béla Csatolmány című kötetével ismerkedtek az érdeklődők, az V. Hunyad Megyei Magyar Napok keretében a dévai Forma galériában.


     
  

 

 

Több, mint kép

 

Az utóbbi években a fotózás, fényképezés szinte tömegsporttá vált az internet fotómegosztó fórumai és a közösségi portálok révén. Egy-egy kép, egy-egy rohanó pillanat…tovasuhan, érintési nyomot sem hagyva. Ansel Adams szerint: „ A fényképen mindig két ember van. A fényképész és a néző.! Ettől válik a fotó művészivé. A fotómávész empátiával szemléli a világot, a kellő helyzetekben, pillanatokban van jelen, de munkái mégsem csupán a pillanatot tárják elénk, történeteket mesélnek el. A felszín és a mély találkozik. A felszínt látjuk, de a történetet magunknak kell felépítenünk. Egy jó fotográfus varázsló. Aki titkokat tár elénk.

Balázs Orsolya a szárnyát bontogató fiatal fotós, nagyon jól ráérez ezekre a titkokra. Több, mint fotó című kiállítását, pénteken, az V. Hunyad Megyei Magyar Napok keretén belül nyitotta meg a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumban, ahová bizonyos szempontból hazaérkezett, hiszen a jelenleg Marosvásárhelyen tanuló diáklány a középiskolát ebben az intézményben kezdte.

„ Nagyon örülök, hogy első Hunyad megyei tárlatomat éppen ebben az intézményben, egykori iskolámban nyithattam meg „ – nyilatkozta a fiatal fotós, aki arra is büszke, hogy a Magyar Napok rendezvénysorozat idei első tárlata az övé, hiszen dévai diák korában maga is fotózta a rendezvénysorozat eseményeit.

A tárlatot Winkler Gyula EP képviselő támogatta, aki maga is felszólalt a megnyitón.

“Szívesen segítek tehetséges fiataloknak elindulni saját útjukon, olyan fiataloknak, akiknek van elképzelésük, és akik tesznek is álmaik megvalósításáért. Balázs Orsolya olyan fiatal, aki vállalja saját világát, nem a sorba akar beállni, hanem megmutatni szeretné egyéni látásmódját, biztos vagyok benne, hogy fogunk még hallani róla” – méltatta Winkler Gyula a tehetséges fotós eddigi eredményeit.

Ady-est a dévai hölgyek szervezésében.

 

2013. november 28-án zsúfolásig megtelt a dévai „Ovid Densusianu” Megyei Könyvtár magyar részlegének olvasóterme, amely Bunta József könyvtáros közreműködésének köszönhetően helyet ad az RMDSZ dévai Nőszervezete által meghirdetett Könyvtári estek programsorozatnak.

Ennek célja a magyar kultúra megismertetése a szórványközösségben, illetve a könyvtár és maga az olvasás iránti szeretet felébresztése és elmélyítése. Az első alkalommal Ady Endrére emlékeztünk, születésének 136. évfordulóján, ehhez igazodott az előadás címében tetten érhető tematika is: Ady okán: Brüll Adél és Diósi Ödön. Miniatűr családregény. Köszönet a témát felvezető Deák Piroska magyartanárnak és Kun-Gazda Gergely előadónak, akik nemcsak tartalmas és színvonalas, de egyben izgalmas előadással örvendeztették meg a kultúra iránt elkötelezett hallgatóságot. Külön említést érdemel, hogy az eseményen részt vett a Téglás Gábor Elméleti Líceum számos diákja, akik közül négyen (Bálint Boglár, Mester Rózsa, Horvát Noémi és Pap Anita) Ady-verseket szavaltak.

BÁCS LAJOS ÉLETMŰVÉNEK SZINTÉZISE

Bács Lajos zeneművészeti pályáját mindig nagy figyelemmel kisérte a hazai román  és magyarnyelvű sajtó. Most, miután a kolzsvári Szent Mihály templom búcsúján, a Szent Cecilia kórus, első ízben előadta Bács Lajosnak Márton Áron emlékére írt miséjét és október 13-án ismét előadta, az erröl készült felvételt pedig november 3-án a Duna Televizió is sugározta, mindenkinek alkalom adódott megismerni a zenei alkotás mély, hangban és hangzásban nagyon gazdag tartalmát.

A Bács Lajos által Márton Áron püspök emlékére komponált misén az egyházzenei szolgálatot a Szent Cecilia kórus és kamarazenekar végezte, de közremüködött a Báthory István Elméleti Liceum vegyeskara is. Szólisták voltak Veress Orsolya, Molnár Mária, Mihai Lazar és György Róbert, a koncertmester Vince-Dallos Csilla, a karmester pedig Potyó István volt, de elhangzottak Kocsár Miklós Iubilate és Philipp Steppford Ave verum c. művei is. Az emlékmiséjét, melyet a kolozsvári Video Pontes stúdió munkatársai az MTVA segitségével lefilmezték, a Duna TV november 3-án közvetitette.

Bács Lajos zeneszerző Hunyad megyében, a zsilvölgyi Petrillán született 1930-ban. A vezénylés művészetét a kolozsvári kozervatóriumban, illetve a moszkvai zeneművészeti főiskolán tanulta. 1957 és 1997 között a Román Rádió Stúdiózenekarának állandó karmestere és irányintója volt. „ A 2006 és 2008 között alkotott műve, a magánénekesek számára, énekkarra és zenekarra irt mise, egy életmű szinteziseként jelenik meg, amely nemcsak szilárd és sokoldalú tehetségéről, szabad szelleméről tanuskodik, nem ragad le egyetlen stílus határai körében sem „ – irja róla Mag Péter.

A szerző több alkalommal is találkozott a boldog emlékű püspökkel, aki mély benyomást tett rá. Visszaemlékszik, hogy az 1960-as években például, amikor a zenészek egy csoportja hangversenyt tartott a székesegyházban, Márton Áron püspök személyesen üdvözölte öket és mindegyikükhöz anyanyelvén szólt.

Bács Lajost szülővárosa díszpolgárrá avatta. Szülővárosában az átjáró zebrajelzését zongorabillentyükkel rajzolták ki.

Schreiber István

Állandó Kiállítás Marosillyén

A Szent Ferenc Alapítvány a 2013-as évben hatodik alkalommal rendezte meg Marosillyén Bethlen Gábor Szülőházában a három hónapig tartó állandó kiállítást.

Az előző évek gyakorlatából merítve, idén is június 15-től szeptember 15-ig volt nyitva az emlékház, így minden arra látogató megcsodálhatta belülről is az épületet.

Nyaranta egyre többen keresik fel dél-erdélyi nemzeti örökségünket, ami jele annak, hogy gazdag történelmi hagyatékunkat őrizni, ápolni és ismertetni kell. Ebben nagy segítséget nyújtanak azok a fiatalok akik minden évben önkéntességet vállalnak a Bethlen háznál a vendégek kalauzolásában. Ez a lehetőség, egy kiváló alkalom, hogy a gyerekek közvetlenül ismerkedjenek meg a vendégfogadással és a turistákkal.

Az alapítvány az elmúlt évek során a támogatásoknak köszönhetően az emlékházat a működéshez elengedhetetlen eszközökkel felszerelte.
Az elkövetkezőkben a meglévő kiállítást szeretnénk gyarapítani, hogy minél érdekesebbé tegyük, így téve vonzóbbá a ház látogatását. Ehhez szükség volt, olyan vitrin tárolók készíttetésére,  melyek alkalmasak örökségi tárgyak biztonságos elhelyezésére.
Az idén a  Communitas alapítvány 1400 lej támogatást hagyott jóvá a  Magyar Házak támogatási program keretében. Ennek köszönhetően  sikerült is három tárolót készíteni, amelyek segítségünkre vannak a jövőbeni kiállítások berendezésére.

Ezúton Köszönjük a Communitas alapítvány támogatását, melynek révén továbbra is folytathatjuk értékmentő tevékenységünket.

                                                                                                                                                                                                Varga Csaba

Kabaréelőadás

Kabaréelőadás a vajdahunyadi szinházban, az első alkalom, hogy a városnapokon magyar rendezvényre is sor kerül. Hétfőn, július 15.-én, 19 óra kezdéssel, közel 300 nező gyült be a teremben. Köszönet a kiváló hangulatért a marosvásárhelyi Tompa Miklós Nemzeti Színház művészeinek, Gáspárik Attila és Nagy István , Nyagai Istvánnak a zenét, valamint a vajdahunyadi polgármesteri hivatalnak és az RMDSZ-nek a támogatást és szervezést.
   

Magyar kabaréest a városnapokon

Magyar kabaréest a városnapokon
Magyar kabaréest a városnapokon

Idén is, a nándorfehérvári győzelem emlékét idézve, július 14. és 20. között rendezik meg a vajdahunyadi városnapokat. – Első ízben sikerült kieszközölni az önkormányzatnál, hogy a városnapok programjába magyar rendezvények is bekerüljenek.

Már a nyitónapon, július 14-én, este hét órakor kezdődő városi felvonuláson fellép a csernakeresztúri hagyományőrző egyesület tánccsoportja. Július 15-én, hétfőn pedig szintén este hét órától kerül bemutatásra a városi kultúrházban a Gáspárik–Nagy politikai kabaréest. A belépő csupán 7 lej, mivel a finanszírozás egy részét az önkormányzat biztosítja – újságolta Takács Aranka helyi tanácsos, az RMDSZ vajdahunyadi szervezetének elnöke. Mint mondta, a népszerű humoristák ezúttal is fergeteges szórakozást ígérnek, az utóbbi évtizedek közéleti, politikai fonákságainak kipellengérezésével.

Az idei vajdahunyadi városnapok programja a magyar vonatkozású rendezvényeken túl is figyelmet érdemel. Kedden este 7 órától gyermekelőadásra kerül sor az Ifjúsági parkban, szerdán pedig reggeltől estig sportvetélkedők zajlanak számos helyszínen (uszoda, stadion, sportcsarnok). Csütörtökön este fél nyolctól koreai hagyományos táncbemutató lesz a városi kultúrházban, melyre 25 lej a belépő. Pénteken egész nap ingyenes belépést biztosítanak a vajdahunyadi vár látogatóinak, ahol délelőtt 10 órától lovagi bemutatóra is sor kerül. Délután 6 órától a marosvásárhelyi Filharmónia vonósnégyese koncertezik az országgyűlés-teremben. Közben este 7 órától a stadionon nemzetközi kutyakiállításra kerül sor, a város főterén pedig hat órától zene- és táncelőadások lesznek.

Szombaton a vajdahunyadi állatkertet lehet egész nap ingyen látogatni, reggel 10 órától pedig a képzőművészeti galériában kínai alkotók műveit tekinthetik meg az érdeklődők.

Vasárnap este a szabadtéri színpadon fellépő tánc- és könnyűzeneegyüttesek előadásával zárulnak az idei városnapok.

 

Gáspár-Barra Réka

Hunyad megye épített örökségével ismerkedett meg a temesvári Heti Új Szó baráti köre

 

Tizenkettedik alkalommal szervezte meg éves találkozóját a temesvári Heti Új Szó hetilap baráti köre. A társaság idén Hunyad megyét választotta a találkozó helyszínéül. A több mint száz személyből álló HÚSZ baráti kör egynapos útja során Hunyad megye épített örökségével ismerkedett, meglátogatták Bethlen Gábor fejedelem marosillyei szülőházát, a Veres-bástyát, Déva és Vajdahunyad várát, valamint ellátogattak a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumba.

 

 

 

 

 

Teljes cikk »

Hunyad Megyei Hírmondó © 2011 kiadja az RMDSZ Hunyad Megyei Szervezet
Powered by Konnertfilm