Naptár
július 2018
H K S C P S V
« máj    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Arhívum: ‘Iskola’ Kategória

Kezdjetek el élni, hogy legyen mit mesélni

Ballagás a Téglásban

A dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum aulájában 34 végzős diák ajkán csendült fel pénteken az iskolahimnusz:Ez a várunk, ide járunk, az a vágyunk, hogy helytálljunk. S e néhány sorban benne rejlett minden elszántságuk, az alma materhez való kötődésük és a hála mindazért a tudásért, szeretetért, amit e falak között kaptak, s ami védelmet nyújtó várrá tette számukra az iskolát. Köszönetképp búcsúzóul elkészítették a tanintézmény zászlóját is, illetve az iskola jelképével ellátott nyakkendővel ajándékozták meg tanáraikat.

Kocsis Attila Levente iskolaigazgató atyai gondoskodással leltározta diákjainak batyuját:  „A szerencsét nem tudtuk nektek becsomagolni, de  mindazt, ami a tarisznyátokban van, használjátok bátran. Vegyétek elő gyakran a hamuba sült pogácsát és megtapasztaljátok majd, hogy az soha el nem fogy” – utalt az iskola falai között megszerzett tudásra, megtapasztalt élményekre a tanintézmény vezetője. Wass Albert gondolatát idézve arra biztatta az útra kelő diákokat: vegyék észre a hegycsúcsok meredélyének megmászásában rejlő boldogságot, haladjanak a csúcs felé, de figyeljenek minden egyes lépés örömére.

Dr. Máté Márta főtanfelügyelő-helyettes régi ír áldással fordult a diákokhoz: „(…) Legyen időd, hogy szeress és téged is szeressenek – ez isteni kiváltság”, majd felolvasta a tanfelügyelőség hivatalos köszöntőjét.

Palkó Cecília a dévai Szent Ferenc Alapítvány igazgatója a kitartást, a reménységet és bizalmat ajánlotta a diákok figyelmébe: „A holnapnak minden kulcsa a ti kezetekben van. Mindig lesznek aggályoskodók, kételkedők, de ti haladjatok bátran az utatokon”, végül Kodály Zoltán gondolatával zárta felszólalását.

Széll Lőrincz megyei ifjúsági- és sportigazgató a versenyszellemet, a küzdés szikráját próbálta fellobbantani a diákok lelkében, hangsúlyozva, minden harcnak, minden győzelemnek csak úgy van értelme, ha az szűkebb-tágabb közösségünket is gazdagítja.

Szász-Barra Zsófia kisebbségi tanfelügyelő Márai Sándort idézve mondta: „Az utakat sokáig nem érti meg az ember. (….) de az utaknak értelmük van. El kell indulni bátran és úgy haladni az úton, hogy nyomotokban érték maradjon. Ne legyetek szürke átlagemberek, merjétek kibontakoztatni a bennetek rejlő tehetséget.”

A Hauer Erich Diáktanács volt elnöke, János Zsolt is felszólalt, ezúttal végzősként értékelve mindazt, amit a diáktanácsban megélt, megtapasztalt. Köszönetet mondott elsősorban az iskola vezetőségének, a tanároknak, diákoknak, támogatóknak és név szerint azon társainak, akikkel csapatként dolgoztak a diáktanácsban.

A stafétát átvevők nevében Visan Júlia tizenegyedikes diák búcsúztatta végzős társait, felelevenítve a közös élményeket, sok szerencsét kívánt valamennyiüknek.

Stelczner Britta, az elballagó matematika–informatika–filológia osztály nevében számolt be az együtt töltött 2163 nap élményeiről, azokról a pillanatokról, amikor csillogó szemmel keresték, hogy hol vannak a határok. „Azok voltunk, akiknek lennünk kellett – lázadó kamaszok.(…) De Kun Gazda Kinga Viola osztályfőnökünk, és tanáraink nagy szeretettel faragták ki belőlünk azokat a fiatal felnőtteket, akik most vagyunk” – mondta hálával Stelczner Britta. Köszönetet mondott továbbá a szülőknek, nagyszülőknek is, „akik úgy tekintettek ránk, mint egy tökéletes gyermekre, aki képes a világot meghódítani”. Külön köszönet hangzott el az osztálytársak felé, akik immár ennél többet, igaz barátot jelentenek egymásnak.

A turizmus osztály 14 diákja nevében Stan Emilian Daniel mondott köszöntet elsősorban Kásler Enikő osztályfőnöknek, aki édesanyaként állt mellettük az évek során.

A köszöntők sorát a szülők részéről felszólaló Albert Gabriella zárta, majd Szabó Brigitta és Balogh Szilárd a végzősök nevében átadta az iskola kulcsát a tizenegyedikes Kozsán Hajnalkának és Stelczner Norbertnek.

Kásler Enikő osztályfőnök értő, érző szívvel vette számba az elmúlt esztendőket, annak buktatóit és a gyakran felmerülő értetlenséget, mellyel a diákok tudásuk gyarapításának hasznát kérdőjelezték meg. „Lassan megtanuljátok, hogy a siker ára a küzdelem, és ami fáj, az nemesít. Ezért nem menekülni kell a nehézségek elöl, hanem bátran szembenézni velük, felismerni a világban rejlő összefüggéseket, gyümölcsöztetni a bennetek rejlő értékeket” – fogalmazott az osztályfőnök, elmondva, hogy ő maga is sokat tanult az évek folyamán diákjaitól. Majd átadta a tanulmányi eredménnyel kiérdemelt díjakat: első díjat kapott Stan Emilian Daniel, másodikat Roman Anca, harmadikat Gothar Robert Cristian.

A matematika–informatika–filológia osztály tanulmányi eredményeit Kun-Gazda Kinga-Viola osztályfőnök értékelte, örömmel elevenítette fel azt a rengeteg közös élményt, melyben az elmúlt 4-8 esztendőben részük volt. A több ezer kilométert felölelő kirándulásokat, szülinapozásokat, gólyabált, szalagavatót, mikulásozást, ötleteléseket a piski parkért, térdficamot stb. – olyan apró mozzanatokat, melyek során lassan igazi közösségé kovácsolódott az osztály. Végül még néhány „utolsó jó tanácsot” lopott diákjai szívébe, leginkább Márti dalával bíztatva őket: „kezdjetek el élni, hogy legyen mit mesélni!” Majd a tanulmányi eredmények alapján első díjat adott át Szabó Brigittának és Stelczner Brittának, második díjat Lőrincz Tímeának és Bereczki Évának, harmadikat János Zsoltnak, Pop Tímeának és Péter Bernadettnek.

A díjazás alkalmával az országos RMPSZ részéről könyvajándékban részesült valamennyi végzős dévai diák. Tekintettel az Arany János-emlékévre, díszes kiadásban vehették át a Toldit.

Továbbá átadásra kerültek a dévai közösségben immár hagyományos különdíjak. Dr. Máté Márta és Pogocsán Ferdinánd helyi RMDSZ-tanácsosok Lőrincz Tímeát, Stan Emiliant és Roman Ancát díjazták közösségi munkájukért.

Dr. Hauer Erich, a dévai magyar iskolaközpontot megálmodó ifj. Hauer Erich-ről elnevezett társaság nevében ezúttal is emléklapot és tanulmányi ösztöndíjat nyújtott át az évfolyamelső Stelczner Brittának. Utóbbi vehette át az iskola vezetősége által szintén hagyományosan felajánlott díjat is. Utolsó mozzanatként sor került az osztályelsők nevével ellátott szalagok felaggatására, majd Rátoni Csaba református, Koppándi-Benczédi Zoltán unitárius és fr. Albert Leánder római katolikus lelkészek áldásával, illetve közös imával zárult a ballagási ünnepség.

Rigófüttynek lenni

Kányádi Sándor szavalóverseny Vajdahunyadon

A dévai, vajdahunyadi, szászvárosi és csernakeresztúri magyar oktatás képviseletében negyven kisdiák vett részt csütörtökön a Kányádi Sándor szavalóverseny Hunyad megyei szakaszán, a vajdahunyadi Matei Corvin Kollégiumban. Kiss Mihály András aligazgató bátorító szavai után népdaltanulással oldották a gyermekek a verseny izgalmait. Lengyel Izabella tanító, zenetanár a Tavaszi szél vizet áraszt ismert népdallal nyitotta meg a kis gyermekszájakat és -szíveket, majd egy tréfás csángó bolhadal következett, amitől a kísérő tanítóknak is kisimult és mosolyra derült az arcuk.

A tulajdonképpeni verseny szintén üdítőleg hatott gyermekekre, pedagógusokra, szülőkre egyaránt. Már a költemények – Kányádi Sándor, László Noémi, és Kovács András Ferenc játékos rímbe szedett sorai – jó kedvet sugároztak, ehhez jött még a sok csengő gyermekhang, bátortalan vagy épp önfeledt mosoly, ragyogó szemecske. Az elemista kisdiákok meglepően nagy figyelemmel kísérték egymás szavalatát és őszinte elismeréssel tapsolták meg társaikat. A zsűrizés időben szinte felülmúlta a versenyt. A Vajdahunyadon betanító magyar szakos tanárnők – Kun Gazda Kinga Viola, Dulinszky Izabella és Mészáros Enikő – saját bevallásuk szerint meglehetősen nehezen rangsorolták a kis előadókat. A díjkiosztás előtt Kun-Gazda Kinga zsűrielnökként szólt a gyermekekhez, felemlegetve a Kányádi Sándorral való személyes találkozás feledhetetlen élményét. Majd sor került a részvételi oklevelek, dicséretek és díjak kiosztására, utóbbiakhoz a Corvin Kiadó jóvoltából könyvjutalom is társult. A zsűri döntése nyomán a versenyen meghirdetett három korcsoportban Casian Enric, Boboc Eduard és Székely Beatrice nyerte el az első díjat és ezzel együtt a Varsolcon megrendezendő országos döntőn való részvétel jogát.

Gratulálunk a nyerteseknek és minden kicsi versmondónak, felkészítőiknek, illetve a lelkes szervezőknek, Bíró Czeczília és Pampu Anna vajdahunyadi tanítóknak.

Sárgalábú Tóbiás és kendermagos Kelemen

Vidám versek Petrozsényban

A Petrozsényi Avram Stanca Általános Iskola magyar tagozata volt a házigazdája a Vidám Versek Versmondó Verseny idei Hunyad megyei szakaszának. – Ezúttal 35 gyermek nevezett be a megye valamennyi magyar tannyelvű, illetve tagozatos intézményéből: Lupényból, Vulkánból, Petrozsényból, Vajdahunyadról, Déváról, Csernakeresztúrról. Az előadásra válogatott versek pedig színes összeállítást hoztak a magyar gyermekirodalomból. Volt néhány klasszikus tréfás vers is, de a tanítók sok kortárs költő alkotását csempészték be a gyermekek szívébe. Hallhattunk így Kós Nóra-, Lackfi János-, Kovács András Ferenc-, Kovács Vanda-, Varró Dániel-, Romhányi József-verseket és természetesen Kányádi Sándor, Veress Zoltán sem hiányzott a lajstromról. A gyermekek pedig igazi átéléssel, vidáman pörgették a kedves sorokat – számolt be Balázs Amália iskolai aligazgató, a verseny Hunyad megyei meghonosítója és fő szervezője. A Vidám Veresek Versmondó Verseny a Szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Líceum kezdeményezésére jött létre, és immár 17. alkalommal szervezik meg az országos döntőt. Hunyad megyét a petrozsényi megmérettetést követően a következő diákok képviselik március 31.–április 2. között Szatmárnémetin: Széll Márk előkészítős, Kutas Zsolt elsős, Borsai Irisz harmadikos, Sófalvi Zsolt ötödikes, Uszkai Gyula hetedikes, valamint Mester Erika és Márton Anna Rózsa nyolcadikos diákok. Utóbbi két versenyző megosztott második díjat kapott, az országos szakaszra továbbjutó kisebb társaik viszont korcsoportjaikban első díjat szereztek – számolt be Balázs Amália. Gratulálunk mindannyiuknak. és sikeres szereplést kívánunk a szatmárnémeti megmérettetésen.

Huszonöt éves a Hunyad megyei RMPSZ

Hétvégén a dévai Téglás Gábor Eméleti Líceum adott otthont a Hunyad megyei RMPSZ 25 éves évfordulója alkalmából szervezett ünnepségnek.

A Romániai Magyar Pedagógusszövetség tavaly decemberben, Sepsiszentgyörgyön ünnepelte megalakulásának 25 éves jubileumát, melyen számos kitüntetést osztottak ki azon pedagógusoknak, akik az elmúlt időszakban aktívan vettek részt a szövetség munkájában, arra törekedve, hogy jobbá tegyék a romániai magyar oktatást. – Hunyad megyéből többtagú küldöttséggel vettünk részt a jubileumon, a kitüntetések jó részét azonban ünnepélyes keretek között itthon továbbítottuk díjazott pedagógustársainknak a hétvégén megtartott Hunyad megyei RMPSZ-évforduló alkalmával – számolt be Csatlós Zsófia, a pedagógusszövetség megyei elnöke, akit odaadó munkájáért emlékplakettel jutalmaztak Sepsiszentgyörgyön. Kitüntetésben részesült továbbá Kocsis Attila-Levente, a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum igazgatója, dr. Máté Márta főtanfelügyelő-helyettes és Winkler Gyula EP-képviselő, akik partneri minőségben támogatják a pedagógusszövetség munkáját.

A hétvégi dévai ünnepségen további tizenhárom pedagógusnak adtak át emlékérmet, illetve oklevelet az RMPSZ törekvéseit támogató tevékenységükért. Kitüntetésben részesült Kofity Magda, volt RMPSZ-elnök, Széll Zoltán a Tudományos Tanács volt tagja, Balázs Amália megyei alelnök, Szabó Ildikó pénztáros, Vlaic Ágnes, Sáfár Csaba és Lengyel Izabella volt kisebbségi tanfelügyelők, Ács Éva, Balogh-Botár Károly Csaba, Illyés Katalin, Şoacă Erika és Kiss Mihály, a magyar (tagozatos) oktatási intézmények aligazgatói, illetve Palkó Cecilia, a dévai Szent Ferenc Alapítvány elnöke. Az RMPSZ megyei szervezete emlékoklevélben részesítette továbbá aktív és nyugdíjas tagjait.

Az ünnepséget Pap Evelyn Karina szavalata és a Lengyel Izabella tanárnő vezette iskolakórus előadása gazdagította, melynek keretébe felcsendült az iskola himnusza is. A felszólalók soraiban jelen volt Széll Zoltán nyugalmazott számtantanár, aki kitartóan küzdött az önálló dévai magyar iskola megalakulásáért, Kofity Magda volt RMPSZ-elnök, valamint Acimov Margit nyugalmazott tanítónő.

Csatlós Zsófia megyei RMPSZ-elnök az ünnepséget követően elmondta: a pedagógusszövetség Hunyad megyében jelenleg közel 80 tagot számlál, köztük olyan román anyanyelvű kollégákat is, akik ismerve a szövetség munkáját, érdemesnek tartották részt venni e tevékenységben. – Az országos RMPSZ támogatásával évente legalább egy továbbképzőt szoktunk szervezni a megyében, melyen 20-30 kolléga vesz részt. Továbbá szép számban veszik igénybe a nyári Bolyai Akadémia keretében zajló továbbképzéseket is, melyekre már román ajkú kollégák közül is volt jelentkező – számolt be Csatlós Zsófia Erzsébet.

A hétvégi Hunyad megyei jubileumot annak rendje s módja szerint, dallal és tortával is megünnepelték a pedagógusok.

Szalagavató a Téglásban

Hetedik alkalommal szervezték meg péntek délután az immár hagyományossá vált szalagavató ünnepséget a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumban.

A végzős osztályok kollektív nagykorúsítását jelképező ünnepségnek Erdélyben nincs jelentős hagyománya, a mai Magyarországon, Felvidéken és a Partiumban viszont annál inkább, a Téglás is a szarvasi (Magyarország) testvériskolától vette át az ünnepséget. Amely idén már csak azért is különleges volt, mert ez az első végzős évfolyam, amely már első osztálytól a 2005-ben megalakult Téglás iskolában kezdte el tanulmányait.

Akárcsak az előző években, a tizenkettedikesek nagykorúsítását jelképező ünnepség zsúfolásig megtöltötte az iskola auláját, a szülők, nagyszülők nagy számban jöttek el, a kisebb diákok pedig szinte testületileg vettek részt az ünnepségen. A szokásnak megfelelően a szervezés idén is a tizenegyedikesekre hárult. A diák végzősök idén is nagy izgalommal készültek az ünnepségre, hetekig próbáltak és gyakoroltak. Végül is a szalagavató olyan mérföldkő a kamaszok életében, amit sosem felejtenek el, évek, évtizedek után talán jobban emlékeznek rá, mint az érettségire. Az érettségi a tanulmányi nagykorúságot jelenti, míg a szalagavató a társadalmi felnőtté válást jelképezi, hangsúlyozta Kocsis Attila iskolaigazgató, aki most is jól emlékszik a csíkszeredai Márton Áron gimnáziumban átélt saját szalagavatójára, noha akkoriban az ünnepséget nem nevezték annak, s az iskola sem viselte a nagy püspök nevét.

Az ünnepség elején a végzősök ünnepi öltözékben való felvonulása és a szalagok kitűzése volt. Az első szalagot Kocsis Attila kapta, majd ő tűzte fel Kun-Gazda Kinga és Kásler Enikő osztályfőnököknek, végül pedig a két osztályfőnök tűzte fel a szalagot minden egyes diáknak. Valamennyi diákot rövid humoros szöveggel mutatták be, amit a kollégák és a közönség is nagyon élvezett. Ezután a két tizenkettedik osztály diákjai közösen adtak elő alkalomhoz illó, felemelő dalokat, majd rövid átöltözési szünet után következett a várva várt pillanat. Az est fénypontja alighanem az volt, amikor az estélyi ruhába öltözött végzősök keringőre perdültek, a közönség tekintete pedig az elegánsan csillogó nagykorúak előadására összpontosult. A méltóságteljes, szép keringők után a nagykorú tizenkettedikesek szüleiket kérték fel táncra, a leányok édesapjukat, a legények pedig édesanyjukat. Az ünnepség a diákok, tanárok és szülők részvételével zajló ünnepi vacsorával ért véget.

Interaktív program diákoknak Marosillyén

Idén több száz anyaországi és erdélyi diákcsoport kereste fel Bethlen Gábor marosillyei szülőházát és ismerkedett meg Erdély Aranykorával.
Marosillyét, Bethlen Gábor Szülőhelyével azonosított a köztudat. Sajnos az Illyei település magyar vonatkozású történetének ismerete igen szegényes, ami a diákok körében nagy érdeklődést váltott ki.
Több iskola csoport és utazási iroda tanácsára, a Bethlen Ház látogatását interaktívabbá tettük egy rendhagyó történelemóra keretében. Az idegenvezetés mellett a gyerekek beöltözhetnek középkori ruhákba,fényképeződhetnek, majd egy olyan feladatlapot kapnak amelyet idegenvezetés közben, egyénien külön lyukasztógéppel válasszák ki a helyes választ, majd egy speciális táblán, a történelem óra befejeztével ellenőrizhetik válaszaikat.
A program része Az Aranykor Öröksége című dokumentum film megtekintése, ami ízelítőt kínál a ház helyreállításának megelőző időszakából és az Ilyei történetről. Ezen dokumentum film befejeztével, lehetőség van a gyerekeket házi jellegű leveles süteménnyel megvendégelni. A program biztosítása által, másfél órás időzítést tesz lehetővé az idelátogató diákoknak.
Ezennel köszönjük a Communitas Alapítvány támogatását, akinek Művelődési Szaktestületének 1000 lejes támogatásával sikerült a programhoz szükséges 2000 db. feladatlapot nyomdáztatni.
Varga Csaba
 

Játékos délután édesanyákkal

Édesanyám, a legdrágább kincsem!- vallják a gyerekek s velük együtt mi, pedagógusok is. Erre kitűnő alkalom, az az idő, amit közösen megélünk velük.

Ilyen vidám, játékos és szép eseménynek voltunk tanúi 2016. május 23-án a Téglás Gábor Elméleti Líceum csernakeresztúri tagintézményében, ahol az édesanyákat, nagymamákat köszöntötték a legkisebbek és a nagyobbak.

A délután az óvódások meglepetéssel fűszerezett mosolygós kis előadásával kezdődött, ahol a kicsik virágok és pillangók szépségével  köszöntötték azokat, kik számukra a legkedvesebbek. Őket követte a kisiskolások és anyukák közös tevékenysége.

Először illendően méltattuk és felköszöntöttük őket , majd ezt követték a közös játékok: édesanyák önarcképének felismerése, énekes- mozgásos játékok ( Szervusz, kedves barátom, Ég a gyertya ég, Dínom- dánom, Tüzet viszek), a közös rajzolás, majd kincsvadászat – az iskola területén elrejtett ajándékok megtalálása( anya-gyerek).

Jó volt látni, ahogy az édesanyák gyerekké  válnak, közösen játszanak, nevetnek  egy kis időre, feledve ezáltal a mindennapok gondjait. A végén nem maradt el a közös teázás, falatozás sem.

Szép volt, jó volt és egy kissé más volt. Köszönet ezért, a csernakeresztúri édesanyáknak, nagymamáknak !

Széll Biborka

Együtt sikerült!

A dévai és bukaresti magyar diákok is bizonyították,

A nagyvárosi szórvány identitásreprodukciója számos szempontból a bukaresti magyar”elszórványosodott szórvány” közösség egyik legjelentősebb kihívása. Az erősen egyoldalú etnikai közeg, a vegyes családok valamint a „szülőföld” paradigmája nagy részben rányomja bélyegét a bukaresti magyar diákok és fiatalok identitás vesztési folyamatára.

Az „Együtt sikerül” program elsődlegesen, egy állandó kapcsolat és fórum kialakítását célozta meg a bukaresti Ady Endre Elméleti Líceum és a hasonlóan szórvány közösségben működő dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum diákjai között, megalapozva így a hosszú távú partnerség feltételeit. A program olyan lehetőséget biztosított a két intézmény diákjai és pedagógusai számára melyben, megismerhették egymás sikereit, tevékenységeit, az iskolák közösségi szerepvállalásának fontosságát valamint ezekből a tevékenységekből leszűrt tapasztalatokat az oktatás, a kultúra, a hagyományok és nem utolsó sorban a nyelv és honismeret terén.

 

Az „Együtt sikerül” program sokoldalú céljainak megalapozásában figyelembe vettük azokat a lehetőséget, amelyeket Hunyad megye biztosíthat, azt hogy fiataljaink első kézből, a helyszínen ismerhessék meg az erdélyi kultúra épített örökségét, közös történelmünk, kultúránk és hagyományaink gyöngyszemeit és így lehetőséget biztosítsunk az iskolában elsajátított tudás kamatoztatását, történelmünkről, műemlékeinkről, természetismeretből és nem utolsó sorban az anyanyelv és az irodalom terén.

A programra, az Oktatási Miniszter 3637/2013 valamint 3637/2014 számú Rendelete alapján, „Tudj többet, legyél jobb” mottó alatt szervezett “Iskola másképp” hét keretén belül került sor, 2016. április 18-22 között.

A programban, drd. Mizsur Anitta, történelem szakos tanár koordinálása alatt, kilenc diák vett részt: Albișor Eliza, Ardeleanu Matilda, Barócz Dávid, Dézsi Zsófia, Fekete Krisztina, Jakab Blanka, Lojewski Erika, Măndiță Alex, Taguchi Crista, Dézsi Edith- Laura felügyelő szülő kíséretében.

 

2016 április 18-án a programban résztvevők, a bukaresti Nyugati pályaudvarról indulva, vasúton tették meg a Bukarest – Déva útvonalat, aznap megérkezve a Hunyad megyei Sport és Ifjúsági Igazgatóság által működtetett szálláshelyre, a dévai Őzike Szabadidő Központ táborába (a következőkben „tábor”).

A szállás helyszínének választása, a dévai Őzike Tábor, nem csak az „Együtt sikerül” programban megtervezett célpontok könnyű megközelítése – valamint a célpontok szállítási díjának ésszerű kiszámítása – miatt bizonyult szerencsésnek hanem, az itt talált kiváló feltételek miatt is, hiszen a szívélyes fogadtatás, a tisztaság, a rendkívüli szállás és étkezési lehetőség valamint a gyönyörű zöld környezet miatt is, hamar az „adys” diákok szívéhez nőtt.

A program második napján, diákjaink ellátogattak a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumban, ahol az oktatási tanintézmény vizitációján túl megismerkedhettek, tapasztalatokat cserélhettek a dévai hasonló osztályos diákokkal is.

Tudatában lévén afelől, hogy a dévai meghirdetése után, eredményessége és a programba betársult más erdélyi tanintézmények miatt országos sikernek és kiterjeszkedésnek örvend, ez alakalommal bemutatásra került a „Fogadj örökbe egy műemléket – Örökségünk őrei” program. Köszöntő beszédében, Kun-Gazda Kinga Viola, a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum tanárnője, a ’’Fogadj örökbe egy műemléket – Örökségünk őrei” program egyik helyi szervezője és mozgatója, üdvözölte diákjainkat, kiemelve az „Együtt sikerül”, valamint a hasonló célú programok szükségességét. Beszédében házigazdánk rámutatott arra is, hogy a különböző oktatási intézmények diákjai csak ilyen közös programok keretén belül ismerhetik meg egymás tevékenységeit és kaphatnak lehetőséget a sikeres, jó praktikák átvételében, rámutatva, hogy „a jövő sikere a jól megalapozott tudásban” rejlik. A bemutatáson az „adys” diákok betekintést nyertek a program elméleti részébe valamint szerkezeti felépítésébe, megismerve a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum diákjai, Hunyad megyében elért sikereit, tapasztalataikat és eredményeiket.

A nap második felében a dévai diákokkal együtt, valamint Héjus Ágnes dévai tanárnő társaságában meglátogattuk egyik legfontosabb erdélyi épített örökségünket, a Kőműves Kelemen népballadából is megismert „Magos Déva várát”. Itt, a dévai diákok bemutatták a vár építésének történetét, legendáját, virágzó középkorát.  Megismerhettük, Dávid Ferenc, Erdély első unitárius püspökének és Dobó István, az egri hős raboskodásának színhelyét, a vár az 1848 – 49-es szabadságharcban játszott szerepét, valamint a felrobbantása utáni hányatott sorsát.

Ezt követően, miután láthattuk a sokszoros olimpiai bajnok tornászlányok felkészülési színhelyét, a Bethlen Gábor által épített Magna Curia-t és az itt működő „Dák és romai civilizáció” Múzeumába látogathattunk, ahol az ókori leleteken és a térségben kialakult civilizáción túl megismerhettük Erdély aranykorának fontos állomásait valamint az újabb idők kiemelkedő személyiségeit. Ugyanitt tekinthettük  meg Pataki Lajos festő 1896-ban készített monumentális, történelmi témájú festményét, mely a csatába induló Hunyadi János és kíséretét ábrázolja, Hunyad vármegye néhai ispánjainak festett képeit valamint a Lapidariumot és a természettudományi kiállítást.

Az ebéd után, a nap, a két oktatási intézet diákcsoportjai közös sport és szabadidős programjával folytatódott és zárult.

Másnap reggel újra útra keltünk és meglátogattuk a hátszegi Geoparkot. Itt tudhattuk meg, hogy a hüllők kövületeit 1895-ben Nopcsa Ferenc és testvére Ilona fedezete fel, tanulmányozták és tették híressé az erdélyi törpe dinoszaurusz fosziliákat. (Magyarosaurus dacus, Telmatosaurus transsylvanicus, Struthiosaurus transsylvanicus, Megalosaurus hungaricus, Elopteryx nopcsa).

Innen Erdélyi Vaskapu – Hunyadi János 1442-es zajkányi csatájának színtere valamint Dácia római tartományának egykori fővárosa, Ulpia Traiana Augusta Sarmizegetusa-ra utaztunk, a monumentális épületromok nézelődése közben hosszú beszélgetésen elevenítettük fel a történelemórákon megtanultakat, az itt vívott csatákat és harcokat, a rómaiak és a dákok, valamint a gladiátorok életmódját.

Ezt követően hatalmasat ugrottunk az időben, térben annál kevesebbet. Nagy érdeklődéssel jutottunk a retyezáti Kolcvárhoz, melynek neve a Verne Gyula féle Kastély a Kárpátokban című regényhez is kötődik. A zord idő ellenére, a kitűnő természeti adottsággal megáldott vidéken épült festői várrom lenyűgözte az „adys” diákokat.

A következő megállónk a hátszegi Bölényrezervátum volt, ami szintén nagyon tanulságos volt, hiszen diákjaink élőben láthatták, a sajnos már, kihalófélben levő európai bölény fajtát.

Következő nap is mozgalmas volt, hiszen a Jókai Mór által a „Szegény gazdagok” című regényében leírt történések helyszínére, a Brádi medencébe látogattunk. Délelőtt, az Európában is egyedi, 1896-ban alapított brádi Aranymúzeumba látogattuk meg, ahol megtekinthettük a világhírű natív arany és ásvány kiállítást. Az itt kiállított darabok az Érchegység aranybányáiból kerültek a múzeumba, a maga több mint 1300 darabot számláló kiállítást a világ legjelentősebb gyűjteményei között tartják számon.

A brádi múzeumból, Európa egyik legfontosabb és legszebb épített műemlékébe, a Mikszáth Kálmán által a „várak királyának” nevezett Vajdahunyadi Várkastélyba értünk, ahol megnéztünk a kastély termeit, a lovagtermet, a bástyákat és a tornyakat, a kápolnát, tömlöcöt, a kínzókamarákat valamint az udvart. A várkápolna délnyugati oldalánál, a kisebb udvaron álló kútnál, beszélgettünk a Hunyadiakról, a vár történetéről, a gyerekek pénzérmét dobtak az udvaron található kútba. A kastélyvár, a gyönyörű kilátás valamint a várudvaron levő, az Universal Studio által készített Dragonheart filmes kellékei és díszletei, feledhetetlen élmény jelentett minden „adys” számára. A kastély díjmentes látogatását Takács Aranka, vajdahunyadi önkormányzati képviselő támogatta.

A táborba érkezés előtt még egy meglepetésben részesültek diákjaink, hiszen bepillantást nyertek az ország egyik legszebb vármegyeházának épületébe valamint az ott zajló munkába. Fülöp Diána prefektúrai tanácsos közvetítésével, az épület látogatásakor tudhattuk meg, hogy a eklektikus stílusú vármegyeház, századfordulós műemléképület, Alpár Ignác tervei alapján épült. Ma a Hunyad Megyei Prefektúra és a Megyei Önkormányzat székhelye. Ugyanitt, Kiszely Tiberiu Fabius alprefektus részletesen ismertette a prefektúra intézményének munkásságát, bemutatva a helyi és megyei közigazgatás működési szerkezetét, a polgárok valamit a közigazgatás jogait és kötelezettségeit.

Az ebéd után a vetélkedő következett, ahol csapatokra osztva, a diákok a program különbféle tevékenységein megszerzett és megtanult új információkból mérkőztek meg. A vetélkedő végén, mindenki részvételi oklevéllel és a Corvin Kiadó jóvoltából hasznos könyvekkel részesült.

Este ébredtünk rá, hogy pakolnunk kell, mivel másnap reggel indulni kellet vissza Bukarestbe, a tábor vendégkönyvébe elevenítettük fel ennek a pár csodálatos napnak az emlékeit, megköszönve vendéglátóinknak, Széll Lőrincznek, a Hunyad megyei Sport és Ifjúsági Igazgatóság vezetőjének az utaztatás biztosítását valamint a tábor családias hangulatát.

Az „Iskola másképp” héten megszervezett „Együtt sikerül” program eredményeként elmondható, hogy a bukaresti magyar diákok nagy távolságot tettek meg, teret és időt jártak be, elmélyítették történelmi, irodalmi és anyanyelvi tudásukat valamint hosszú távú partnerségi kapcsolatot teremtettek a dévai “Téglás Gábor” Elméleti Líceummal.

Az „Együtt sikerül” program legfőbb következtetése, hogy a megszervezett és lebonyolított tevékenységek újabb hozzáadott értéket jelentettek az Ady Endre Elméleti Líceum által biztosított lehetőségék sorában. A Bukaresti Magyar Élet című havilapon és az iskola honlapján keresztül a bukaresti magyar közösség is tudomást szerzett a program tevékenységeiről, eredményeiről, támogatóiról.  Meggyőződésünk, hogy az ilyen lehetőségek újabb indokot adhatnak a bukaresti magyar közösségnek hogy, mind többen bátorkodjanak beíratni a magyar tagozatra gyerekeit, bizonyítva ezúttal is hogy egy „élő közösség” legfontosabb mozgató ereje a közösségi szerepvállalás, mert az elszórványosodott bukaresti szórványban is a megmaradás csak „Együtt sikerül”!

Az „Együtt sikerül” program legfőbb támogatója a Communitas Alapítvány, akinek ezúttal is köszönjük!

 

Széll Bíborka, tanítónő

Föl, föl fiúk, csak semmi félelem!

 

Tizedik ballagás a Téglásban

Tizedik alkalommal szólalt meg a búcsúcsengő a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumban, mely idén 44 végzős diákot bocsátott útra. – Különleges ez a tízes szám, hiszen a hazai tanügyi rendszerben ez számít a legjobb értékelésnek, a futballban is a csapatkapitányok viselik a tízes mezt, és úgy érzem, a tíz esztendő alatt nekünk is sikerült a legjobbak soraiba felzárkózni. A minőségi oktatásra való törekvés mellett igyekeztünk hagyományokat teremteni ebben a fiatal tanintézményben, olyan ünnepségekkel, melyek identitástudatot és tartást adnak a gyermekeinknek – fogalmazott Balogh Botár Károly Csaba aligazgató.

Mint minden esztendőben idén is az ünnepi osztályfőnöki órákkal, illetve a diákok búcsúzásával kezdődött a ballagás. Majd ünnepi menetben járták végig a diákok az iskola minden zegét-zúgát, abban az aulában állapodva meg, mely az elmúlt négy, nyolc, akár tizenkét esztendő alatt számos felemelő vagy vidám ünnepségüknek nyújtott teret. Itt került sor a szülők, tanárok, diáktársak körében történő ünnepélyes búcsúztatásra is.

Kocsis Attila iskolaigazgató ezúttal is féltő gonddal, de bizakodva szólt a diákokhoz, Kodály Zoltánt idézve biztatta őket arra, hogy merjenek elindulni egy úton, és haladni, kitartani azon, akárcsak az a közösség, mely megálmodta, megépítette a dévai magyar iskolát és kitartóan küzd a fennmaradásáért.

A továbbiakban e közösség számos kiemelkedő képviselője szólt a diákokhoz. Dézsi Attila, kormánytisztviselő a szülők és pedagógusok áldozathozatalára hívta fel a diákok figyelmét, illetve arra, hogy együtt, közösségben sokkal könnyebb haladni a cél felé.

Palkó Cecilia, a dévai Szent Ferenc Alapítvány igazgatója Wass Albert lámpagyújtogatójának példájával buzdított a szeretet, tisztaság, lelki békesség megőrzésére, sugárzására.

Építs életet, hagyd, hogy összetörjön, darabokra hulljon, aztán építs fel újat, egészen addig, amíg eljutsz ahova mindig vágytál – fordult a diákokhoz Máté Márta, megyei főtanfelügyelő-helyettes. És biztató szavak, jó tanácsok hangzottak el Kun Gazda Kinga magyartanár, Pogocsán Ferdinánd helyi RMDSZ-elnök, valamint Dezméri István megyei RMDSZ-ügyvezető elnök részéről is. Utóbbi, Winkler Gyula EP-képviselő üdvözletét is tolmácsolva, arra kérte a diákokat, hogy mindig megbecsüléssel emlékezzenek iskolájukra.

A ballagási hagyományok sorában fontos helyet kapott az iskola kulcsának átadása. Idén a végzős évfolyam három osztályának legjobbjai: László Imola, Todor Franceska és Turcu Cătălina Alexandra adta át az iskolakulcsot a tizenegyedikeseknek. Majd felkötötték szalagjaikat az iskola „cégtáblájára”.

A diákság nevében Gáspár-Barra Szilárd, tizenegyedikes tanuló búcsúztatta társait, Madáchot idézve bíztatta őket kitartó küzdelemre.

A díjazások előtt Kocsi Attila iskolaigazgató bemutatta a tanintézmény frissen megjelent második évkönyvét, majd az osztályfőnökök: Cranciova Gabriella, Sáfár Csaba és Balogh Ildikó szóltak diákjaikhoz, felelevenítve a sok színes egyéniség közösséggé kovácsolásának szép és néha nehéz, néha humoros pillanatait, reménységgel indították útjukra a fiatalokat.

Az osztály-szintű díjkiosztás után dr. Hauer Erich, az iskola fiatalon elhunyt megálmodójának emlékére alapított Hauer Erich Társaság elnöke adta át az évfolyamelsőnek járó díjat Todor Franceskának. Pogocsán Ferdinánd, dévai RMDSZ tanácsos Tolnai Tibort díjazta. A búcsúdal felcsendülése előtt még sor került az idegen nyelvek és a sport terén kiemelkedő eredmények díjazására is, majd megszólalt az utolsó csengő, és a diákok a búcsúzás és reményteli várakozás vegyes érzésével vonultak ki az immár tízesztendős alma materből.

Gáspár-Barra Réka

Fiataloké az Európai Unió

Örökségünk őrei Brüsszelben

Az Európai Unió által biztosított esélyek és lehetőségek elsősorban a fiatalok számára fontosak – hívta fel a figyelmet Winkler Gyula kedden délután Brüsszelben, ahol nagyenyedi és dévai középiskolás diákokat látott vendégül az Európai Parlamentben.

“A fiatal generáció az, amelynek életében már három meghatározó identitás-szint van: erdélyi magyarok, romániai állampolgárok és európai polgárok vagyunk egy időben. A szakmai karrier kialakításában, a továbbtanulásban is segít az Európai Unió, elsősorban az Erasmus program által, amely megnyitja minden erdélyi magyar egyetemista előtt a lehetőséget, hogy egy szemesztert valamely európai felsőfokú oktatási intézményben tanuljon. Jó lehetőség ez az ösztöndíj azért is, mert érdemes a többlettudás és tapasztalat mellett európai szempontokat is megismerni azon a szakterületen, amelyen szakmai pályáját is tervezi a fiatal” – magyarázta az EP-képviselő, hozzátéve, hogy ezeket a lehetőségekre érdemes más középiskolás korban felkészülni.

Legfontosabb a többnyelvűség, ajánlotta a diákok figyelmébe a nyelvtanulás szükségességét Winkler Gyula.”Erdélyi magyarként eleve versenyelőnnyel indulunk, hiszen a magyar és román nyelvet egyformán ismerjük, vagy legalábbis egyformán kellene ismernünk, ezek mellett szükséges egy európai nyelv magas szintű elsajátítása és ha lehetséges további európai nyelvek társalgási szintű ismerete” – emelte ki.

A napokban huszonöt diák, a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum és a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium tanulói kísérőtanáraikkal együtt ismerik meg az Európai Parlament tevékenységét. A diákok az Örökségünk őrei iskolaverseny győztes csapatainak tagjai. “Nagyon büszke vagyok mindazokra a diákokra, akik az idén részt vettek az Örökségünk Őrei vetélkedőn a két iskolában, és különösen büszke vagyok a nyertes csapatok tagjaira. A verseny is fontos, de talán még fontosabb, hogy a tanulást és játékot ötvözve, rendkívüli eredményt értetek el, hála a kreativitásotoknak, lelkes hozzáállásotoknak, kitartó munkátoknak. Erdély épített öröksége is bizonyítja európai múltunkat, ez az örökség felelősséggel jár, és ti csillagos tízessel vizsgáztatok a felelősségteljes örökségvédelemből” – méltatta a diákok eredményeit Winkler Gyula, aki kezdetektől támogatta az RMDSZ Főtitkársága által kezdeményezett Örökségünk őrei erdélyi hálózatának megalakítását.

Hunyad Megyei Hírmondó © 2011 kiadja az RMDSZ Hunyad Megyei Szervezet
Powered by Konnertfilm