Naptár
július 2018
H K S C P S V
« máj    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Arhívum: ‘Hírkavalkád’ Kategória

Casting

CASTING Felhívás!

 

A Velencei Filmfesztiválra készülő filmre keresünk:

25-35 éves közötti magyar férfit,

30-40 éves közötti magyar nőt,

20-25 éves közötti románul beszélő lányt,

60-70 éves közötti románul beszélő férfit,

12-16 éves közötti magyar lányt.

 

A castingra február 7-én 14:00 és 19:00 óra között kerül sor a petrozsényi Jézus Szíve Gyermekvédelmi Központ sporttermébe,

cím 1. December 1918 utca,  73 szám.

Érdeklődni lehet a boros.melinda@gmail.com email címen és a 0720027611 telefonszámon.

 

 

 

A project története:

A Biennale College – Cinema 6.workshopjának utolsó felvonását január 11. és 15. között szervezték meg Velencében. A 12 jelentkező közül, háromprojekt készülhet el, köztük Szőcs Petra filmje, amelyet a 2018-as Velencei Filmfesztiválon mutatnak be.

A Velencei Biennálé 2012-ben indította el a Biennale College nevű programját, amely évente három kisköltségvetésű film gyártását finanszírozza. A programra első vagy második játékfilmjükre készülő rendezők jelentkezhetnek, a többszáz filmterv közül egy tucatot válogatnak ki, amelyeket tutorokkal fejlesztenek tovább. Az elkészült forgatókönyvekből évente három kapja meg a 150 ezer eurós gyártásitámogatást, az elkészült alkotásokat a Velencei Filmfesztiválon is vetítik.

A Deva Mall az elsőmagyar filmterv, amely elnyerte a Biennálé támogatását.

 

Szinopszis

A történet egy árvaházban játszódik. Katóról, egy kamaszlányról szól, aki új anyát akar szerezni magának.

 

A rendezőről

Szőcs Petra, kolozsvári születésű rendező, forgatókönyvíró, A kivégzés című rövidfilmje 2014-ben a Cannes-i Filmfesztiválon versenyzett, és a szarajevói filmfesztiválon többszörösen díjazták. Alkotásait a Filmtett feszt is többször műsorra tűzte, 2016-ban Csoszogjúgy címűalkotása kapta az erdélyi filmfesztivál verseny programjának fődíját.

Dél-erdélyi fiatalok találkozója

 
Szövetségkötés ünnepe Marosillyén

 

 

A Dévai Szent Ferenc Alapítvány idén május 30-án szervezi meg a Szövetségkötés ünnepét Bethlen Gábor marosillyei szülőházában, illetve ennek kertjében. Az ünnepi szentmise délelőtt 10 órakor kezdődik, ezt követően Kányádi koncert, könyvbemutató, kürtőskalács-sütésre, Amor-Fortum boxbajnokság, reneszánsz táncok illetve sok-sok játék szerepel a programban. És természetesen mindenkit nagy szeretettel várnak!

 

Gáspár-Barra Réka

Kokárda minden Hunyad megyei magyar embernek

A Hunyad megyei Nőszervezet kokárdák készítésével készül a március 15-ei eseményekre. A célunk az, hogy minden Hunyad megyei magyar ember kapjon egy kokárdát. Kezdeményezésünket Winkler Gyula EP-képviselő támogatja.

Köszönjük szépen!
Az RMDSZ dévai Nőszervezete a Szivárvány Nyugdíjasklub tagjaival immár elkezdte a kokárdák készítését.

   

Dévai szüreti bál

 

Nagyszerű sikernek örvendett a 2013 október 19-én  este szervezett szüreti bál a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumban.

A megyeszékhely magyarsága szép számban gyűlt össze a hagyományos őszi mulatozásra. A jókedv, a szórakozás, a finom étel-ital, a tánc, nagyszerű időtöltést biztosított.

A hangulat kezdettől fogva jó volt, a több mint 100 vendég már az előétel elfogyasztása előtt táncra perdült és a mulatság a  hajnali órákba nyúlt.

Az élő zenét – hagyományos magyar mulatási zenét, örökzöld slágereket – a dévai Domokos Band biztosította.

Megnyitóként a Szent Ferenc Alapítvány fiataljai léptek fel néptáncokkal, a báltermet pedig a Téglás Gábor Elméleti Líceum diákjai díszítették fel. A  tombola is sikeresnek bizonyult, az őszi dekorációk, koszorúk, asztali diszek kerűltek a licit során kalapács alá, igy egy kis pénzösszeg is összegyűlt, amit az iskolának adományoztak, ismertette a helyzetet Pogocsán Ferdinánd, a dévai RMDSZ elnőke, a rendezvény főszervezője.

 

(Képeket meglehet tekinteni a dévai RMDSZ  Facebook-oldalán).

HORGÁSZVERSENY 2013 szeptember 28

 

Az esemény már hagyománnyá vált , 2008 óta már a kilencedik rendezvény. Az idén ugy döntöttünk, hogy a magyarországi mezőhegyesi Békás-tónál probálunk szerencsét.

A rendezvény alkalmával sikerült ismét összegyűjteni a magyar fiatalokat és időseket ,  horgászat és természet  kedvelőket .

A tóról annyit, hogy kedves tulajdonosok várják  horgász vendégeiket, nagyon szépen rendben tartott horgászstégekkel és mindennel  felszerelt horgásztanyával.

Az időjárás kedvező volt,   reggel kissé borus meg hüvős , később a nap sugarai napfürdőben részesítették azokat a horgászokat akiknek csalija érintetlen maradt .

29 résztvevő mondott jelent a rendezvényre (Déváról, Szászvárosról, Vajdahunyadról, Csernakereszturról ). A  készülődés nagy volt, már jó idővel azelőtt mindenki beszerezte a különféle csalit .

A horgászás két bottal volt lehetséges , a  horgászóhelyek sorsolás által voltak elfoglalva . Már korán reggel görbültek a botok, itt megemliteném a legügyesebb-legszerencsésebb horgászokat : Gergely Lajost és fiát Szabolcsot (7,1 kg dévér keszeg és egy 2kg-os ponty),  Cimpeanu Virgilt (2db. ponty 7,150 kg), Bálint Józsefet (3kg-os ponty).

Ez a kiruccanás bár kissé fáradságos volt,  jó szórakozást és kikapcsolódást biztosított minden résztvevőnek.

A horgászás közben idő jutott a hagyományos  sörözésre , flekkenezésre, beszélgetésekre.

Sok fényképpel örőkítettük  meg az eseményt (ezeket meglehet tekinteni  az interneten a  Dévai RMDSZ  Facebook oldalán).

Jól eső érzést kelt, hogy össze tudunk gyűlni ,  együtt tudunk szórakozni, megmutatván,  hogy összetartózunk .

Találkozunk 2014 tavaszán a sorra kerülő 10. horgászversenyen.

 

Pogocsán Ferdinánd, dévai RMDSZ elnők

Üdülési lehetőség fiataloknak

5500 táborhelyet hirdetett meg a minisztérium

Üdülési lehetőség fiataloknak
Üdülési lehetőség fiataloknak

Az Ifjúsági és Sport Minisztérium idén nyáron 5500 táborhelyet hirdetett meg a diákok, fiatalok számára, az általa működtetett mintegy 55 ifjúsági üdülőben – közölte a napokban Széll Lőrincz, a Hunyad megyei ifjúsági és sportigazgatóság vezetője.

Hunyad megyében idén is két táborba várják a fiatalokat, a Déva melletti Őzike, illetve a Szászvároshoz közel eső kosztesdi üdülőkbe. – Mindkét helyen tematikus táborokat hirdettünk meg, melyre hatnapos turnusokban lehet bejelentkezni. A Hunyad megyei tábordíjak országos viszonylatban a legalacsonyabbak közé tartoznak: egy napi ellátás ára fejenként 52 illetve 62 lej között mozog. A nyár idején legkeresettebb tengerparti táborok napi díja viszont 75 lej – közölte Széll Lőrincz. A hatnapos turnus még így is belefér 450 lejbe, ami mindenképp jó üdülési árnak számít. Annál is inkább, mivel az ifjúsági igazgatóság vezetője szerint a minisztériumhoz tartozó valamennyi táborhelyet az utóbbi öt évben felújítottak. – Vonzó ajánlat lehet ez a szülők számára azért is, mert teljes biztonságban tudhatják gyermekeiket. Az utóbbi három évben ugyanis egyetlen állami táborban sem fordult elő semmiféle megbetegedés – állítja az ifjúsági igazgató. A táborokba a diákok pedagógusok kíséretében, szervezésében jelentkezhetnek. A táborozási lehetőségek kései meghirdetése miatt azonban tavaly jelentősen csökkent az igény az ifjúsági üdülők iránt. Hunyad megye két táborhelyén összesen 300 körüli fiatalt fogadtak tavaly, és körülbelül ennyien vették igénybe a más megyék által kínált lehetőséget is. Idén egyelőre meghirdették a táborhelyeket, és nagyjából júniusig várják a jelentkezéseket.

Gáspár-Barra Réka

Kaposvári vers- és prózamondó verseny

A Kaposvári Magyar-Román Baráti társaság 2011. november 12-én 14 alkalommal szervezte meg versmondó versenyét, melyen a Téglás Gábor Iskolaközpont diákjai immár hagyományosan részt vesznek.

A verseny célja a két nép kultúrájának kölcsönös megismerése.  A diákok 4 korcsoportban versenyeztek: 8-10 évesek, 11-12 évesek, 13-14 évesek és 15-18 évesek. Minden versenyző két művet adott elő, az alsó tagozatosok és a 11-12 évesek – a korábbiakat módosítva – egy szabadon választott magyar és egy somogyi verset vagy prózát mutattak be. A két felső korosztály egy román egy egy kortárs magyar szerző művét választhatta.

A Téglás Gábor Iskolaközpont 15 diákkal nevezett be a versenyre, közülük hatan díjat hoztak haza. Opra Annamária XII. osztályos és Székely Rita VI. osztályos tanulók II. díjat szerzett, Nagy Kincső V. osztályos és Márton Edina II. osztályos tanulók a  IV. helyen végeztek, Márton Edina II. osztályos tanuló V. lett, míg Kun-Gazda Sára V. osztályos tanuló különdíjat hozott haza.

Az égig érő fa díjakat termett

A szilágycsehi Gyulaffy László Általános Iskola  2008 – ban hagyományteremtő szándékkal indította útjára Az égig érő fa címet viselő mesemondó versenyét, sikerrel. November 12-én negyedik alkalommal rendezték meg a versenyt, melyre a Téglás Gábor Iskolaközpont diákjai is  beneveztek, hiszen a két iskola között rendkívül élő testvériskolai kapcsolat alakult ki az elmúlt években.

A szervezésben részt vállalt a Szilágy Megyei Kulturális és Művelődési Központ, a szilágycsehi Tövishát Kulturális Társaság és a Városi Művelődési Ház. A rendezvény fő anyagi támogatója a Megyei Kulturális és Művelődési Központ volt.

A mintegy 50 résztvevő 4 kategóriban (I-II, III-IV, V-VI. és VII-VIII osztály) mérhette össze tehetségét.

„ A rendkívül színvonalas, de nehéz versenyben iskolánk tanulói becsülettel megállták a helyüket, annak ellenére, hogy a 6 órás út alaposan kifárasztotta őket. A szervezők nagyon kedvesen fogadtak, a helyi Panorrama panzióban szállásoltak el. A tehetséges, felkészült diákok produkciói igazi élményben részesítették a hallgatókat.” – nyilatkozta Osváth Piroska tanítónő, aki a dévai csoportot kísérte.

A dévai gyerekek nem tértek haza üres kézzel. A II. A osztályos Osváth Mihály II. díjat, a szintén II. A osztályos Zöldi Izabella Dicséretet, a III. osztályos Osváth Mihály különdíjat,az V. A osztályos Balla Andrea és  a VII. A osztályos Lovas Félix dicséretet szerzett.

World Harmony Run: staféta váltófutás békelánggal a világ harmóniájáért

 

 

Világméretű rendezvény, a World Harmony Run helyszíne volt Hunyad megye. Megyénk is bekapcsolódott a két évtizednél régebbi Világharmónia Futás mozgalomba.

A Világharmónia Futás keretében a Téglás Gábor Iskolaközpontban a diákok álőláncot állítottak fel a sportpályán, majd a magyar és más nemzetiségű futók átadták a lángot, előbb Kocsis Attila Levente igazgató úrnak, aki Reményik Sándor Öröktűz című versével köszöntötte.

„ Egy lángot adok, ápold, add tovább;

Csillaggal álmodik az éjszaka,

És lidércfénnyel álmodik a láp,

És öröktűzzel álmodik a szívem.

Egy lángot adok, ápold, add tovább

És gondozd híven.”

Végül a gyerekek kézről-kézre adták a lángot, és ezáltal az egyszerű mozdulat által részesévé lettek a Világtörténet egyik legjelentősebb békemozgalmának.

A World Harmony Run egy olyan váltófutás, amelyhez öt kontinensen bárki csatlakozhat: futhat a nemzetek közti békéért, barátságért, a világ szebbé tételéért. Több mint két évtizedes múltja van ennek. Olyan híres személyiségek támogatták, mint II. János Pál pápa, Nelson Mandela, Teréz anya.

Idén, Romániában szeptember 19 és 23 között kerül sor azokra az erőt feszítő sportteljesítményekre, melyek a békeláng jegyében zajlanak. 24 sportoló és a kiemelt városok lakó futnak majd együtt előbb Dévától Nagyszebenig (144 km), majd Brassótól Segesvárig (129 km), végül Segesvártól Marosvásárhelyig (44 km).

Marosvásárhelyen ünnepélyes keretek között zárják majd a sportrendezvényt.

Csatlós Erzsébet Zsófia

 

 

 

 

Köszönjük a lángot


Biztos vagyok benne, hogy nem csak jómagam vagyok így minden alkalommal egy jól sikerült továbbképző után, mégsem szorulhat belém a szó, amit most igyekszem rövidebbre szabni a szokásosnál. Válaszúton jártunk újra a Kallós Zoltán Alapívány táborközpontjában, és ugyanazzal a jó érzéssel távoztunk, akárcsak tavaly.

Mintha felvillanyoztak volna bennünket, annyi minden történt ott, és olyan ,,pörgősen”, hogy szinte szusszanásnyi időnk sem volt, ha nem szerettünk volna semmit elszalasztani, nem kipróbálni. Tudom volt már hivatásos beszámoló is, de amit, mint résztvevő érez az ember, azt nem mindig képes a megfigyelő szavakba önteni. Pörögtünk mi is, a szó szoros értelmében, hiszen annyit táncolhattunk, amennyit kedvünk tartotta, illetve  amennyit a lábunk és szívünk ,, megengedett,,.  De pörgött, égett a  kezünk alatt a munka, sőt a nyelvünk is dalolás közben. Ami szép és kellemes volt az mind megtaláltatott ebben a válaszúti továbbképzésben, amit szeretnék inkább a képek által illusztrálni, hiszen kevés a szó, elmondani és megköszönni mindazoknak, akik lelküket adták bele és azt a lángot, amit, nagyon remélem, míg élünk soha ki nem olthat belőlünk semmiféle rossz szél. Öröm volt nézni a befejező napon a gazdag kiállítást, ahol a csodaszép gyöngyök és festett bútorlapok mellett ott ékeskedtek a kesicével írott tojások, a gyékény-remekek, és zengett a népdal, csattogott a csűr betonja a talpak alatt. Köszönjük az éjt nappallá tevő szervezőknek, Szabó Gábornak, a képzés programfelelősének, kolozsvári tanfelügyelőnek ( aki különben mindig jóban ,,sántikált,,), külön és kiemelten Kallós Zoltánn Kossuth-díjas néprajzkutatónak, aki ezt a helyet megálmodta és megteremtette, valamint annak a csillagnak, ami alatt született, hiszen ez a hely számunkra már fogalom, forrás, láng, anyanyelv, identitás, …válaszút. Kedves és lelkes előadóinknak csupán a nevét sorolom fel, beszéljenek a fotók : Kallós Zoltán, Sántha Emőke, Székely Melinda, Butuza Mária Katalin, Szász Margit és Ferenc, Lázár Éva és Csaba, Tálas Ágnes, Kiss Zsolt, akiktől a gyöngyfűzéstől a gyermekjátékokig, népdaltanulástól, a  néptáncig, agyagozástól gyékényfonásig, tojásírásig mindent kipróbálhattunk. Örültünk minden pillanatnak, a fiatal zenészeknek, az adatközlőknek, a finom és bőséges falatoknak, de még a két aranyos fekete kutyusnak Sajónak és Tiszának is. Nagybetűs KÖSZÖNET mindenkinek.

      

                                                                                Kun Kriza Ilona

Hunyad Megyei Hírmondó © 2011 kiadja az RMDSZ Hunyad Megyei Szervezet
Powered by Konnertfilm