Naptár
augusztus 2018
H K S C P S V
« júl    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Együtt sikerült!

A dévai és bukaresti magyar diákok is bizonyították,

A nagyvárosi szórvány identitásreprodukciója számos szempontból a bukaresti magyar”elszórványosodott szórvány” közösség egyik legjelentősebb kihívása. Az erősen egyoldalú etnikai közeg, a vegyes családok valamint a „szülőföld” paradigmája nagy részben rányomja bélyegét a bukaresti magyar diákok és fiatalok identitás vesztési folyamatára.

Az „Együtt sikerül” program elsődlegesen, egy állandó kapcsolat és fórum kialakítását célozta meg a bukaresti Ady Endre Elméleti Líceum és a hasonlóan szórvány közösségben működő dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum diákjai között, megalapozva így a hosszú távú partnerség feltételeit. A program olyan lehetőséget biztosított a két intézmény diákjai és pedagógusai számára melyben, megismerhették egymás sikereit, tevékenységeit, az iskolák közösségi szerepvállalásának fontosságát valamint ezekből a tevékenységekből leszűrt tapasztalatokat az oktatás, a kultúra, a hagyományok és nem utolsó sorban a nyelv és honismeret terén.

 

Az „Együtt sikerül” program sokoldalú céljainak megalapozásában figyelembe vettük azokat a lehetőséget, amelyeket Hunyad megye biztosíthat, azt hogy fiataljaink első kézből, a helyszínen ismerhessék meg az erdélyi kultúra épített örökségét, közös történelmünk, kultúránk és hagyományaink gyöngyszemeit és így lehetőséget biztosítsunk az iskolában elsajátított tudás kamatoztatását, történelmünkről, műemlékeinkről, természetismeretből és nem utolsó sorban az anyanyelv és az irodalom terén.

A programra, az Oktatási Miniszter 3637/2013 valamint 3637/2014 számú Rendelete alapján, „Tudj többet, legyél jobb” mottó alatt szervezett “Iskola másképp” hét keretén belül került sor, 2016. április 18-22 között.

A programban, drd. Mizsur Anitta, történelem szakos tanár koordinálása alatt, kilenc diák vett részt: Albișor Eliza, Ardeleanu Matilda, Barócz Dávid, Dézsi Zsófia, Fekete Krisztina, Jakab Blanka, Lojewski Erika, Măndiță Alex, Taguchi Crista, Dézsi Edith- Laura felügyelő szülő kíséretében.

 

2016 április 18-án a programban résztvevők, a bukaresti Nyugati pályaudvarról indulva, vasúton tették meg a Bukarest – Déva útvonalat, aznap megérkezve a Hunyad megyei Sport és Ifjúsági Igazgatóság által működtetett szálláshelyre, a dévai Őzike Szabadidő Központ táborába (a következőkben „tábor”).

A szállás helyszínének választása, a dévai Őzike Tábor, nem csak az „Együtt sikerül” programban megtervezett célpontok könnyű megközelítése – valamint a célpontok szállítási díjának ésszerű kiszámítása – miatt bizonyult szerencsésnek hanem, az itt talált kiváló feltételek miatt is, hiszen a szívélyes fogadtatás, a tisztaság, a rendkívüli szállás és étkezési lehetőség valamint a gyönyörű zöld környezet miatt is, hamar az „adys” diákok szívéhez nőtt.

A program második napján, diákjaink ellátogattak a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumban, ahol az oktatási tanintézmény vizitációján túl megismerkedhettek, tapasztalatokat cserélhettek a dévai hasonló osztályos diákokkal is.

Tudatában lévén afelől, hogy a dévai meghirdetése után, eredményessége és a programba betársult más erdélyi tanintézmények miatt országos sikernek és kiterjeszkedésnek örvend, ez alakalommal bemutatásra került a „Fogadj örökbe egy műemléket – Örökségünk őrei” program. Köszöntő beszédében, Kun-Gazda Kinga Viola, a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum tanárnője, a ’’Fogadj örökbe egy műemléket – Örökségünk őrei” program egyik helyi szervezője és mozgatója, üdvözölte diákjainkat, kiemelve az „Együtt sikerül”, valamint a hasonló célú programok szükségességét. Beszédében házigazdánk rámutatott arra is, hogy a különböző oktatási intézmények diákjai csak ilyen közös programok keretén belül ismerhetik meg egymás tevékenységeit és kaphatnak lehetőséget a sikeres, jó praktikák átvételében, rámutatva, hogy „a jövő sikere a jól megalapozott tudásban” rejlik. A bemutatáson az „adys” diákok betekintést nyertek a program elméleti részébe valamint szerkezeti felépítésébe, megismerve a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum diákjai, Hunyad megyében elért sikereit, tapasztalataikat és eredményeiket.

A nap második felében a dévai diákokkal együtt, valamint Héjus Ágnes dévai tanárnő társaságában meglátogattuk egyik legfontosabb erdélyi épített örökségünket, a Kőműves Kelemen népballadából is megismert „Magos Déva várát”. Itt, a dévai diákok bemutatták a vár építésének történetét, legendáját, virágzó középkorát.  Megismerhettük, Dávid Ferenc, Erdély első unitárius püspökének és Dobó István, az egri hős raboskodásának színhelyét, a vár az 1848 – 49-es szabadságharcban játszott szerepét, valamint a felrobbantása utáni hányatott sorsát.

Ezt követően, miután láthattuk a sokszoros olimpiai bajnok tornászlányok felkészülési színhelyét, a Bethlen Gábor által épített Magna Curia-t és az itt működő „Dák és romai civilizáció” Múzeumába látogathattunk, ahol az ókori leleteken és a térségben kialakult civilizáción túl megismerhettük Erdély aranykorának fontos állomásait valamint az újabb idők kiemelkedő személyiségeit. Ugyanitt tekinthettük  meg Pataki Lajos festő 1896-ban készített monumentális, történelmi témájú festményét, mely a csatába induló Hunyadi János és kíséretét ábrázolja, Hunyad vármegye néhai ispánjainak festett képeit valamint a Lapidariumot és a természettudományi kiállítást.

Az ebéd után, a nap, a két oktatási intézet diákcsoportjai közös sport és szabadidős programjával folytatódott és zárult.

Másnap reggel újra útra keltünk és meglátogattuk a hátszegi Geoparkot. Itt tudhattuk meg, hogy a hüllők kövületeit 1895-ben Nopcsa Ferenc és testvére Ilona fedezete fel, tanulmányozták és tették híressé az erdélyi törpe dinoszaurusz fosziliákat. (Magyarosaurus dacus, Telmatosaurus transsylvanicus, Struthiosaurus transsylvanicus, Megalosaurus hungaricus, Elopteryx nopcsa).

Innen Erdélyi Vaskapu – Hunyadi János 1442-es zajkányi csatájának színtere valamint Dácia római tartományának egykori fővárosa, Ulpia Traiana Augusta Sarmizegetusa-ra utaztunk, a monumentális épületromok nézelődése közben hosszú beszélgetésen elevenítettük fel a történelemórákon megtanultakat, az itt vívott csatákat és harcokat, a rómaiak és a dákok, valamint a gladiátorok életmódját.

Ezt követően hatalmasat ugrottunk az időben, térben annál kevesebbet. Nagy érdeklődéssel jutottunk a retyezáti Kolcvárhoz, melynek neve a Verne Gyula féle Kastély a Kárpátokban című regényhez is kötődik. A zord idő ellenére, a kitűnő természeti adottsággal megáldott vidéken épült festői várrom lenyűgözte az „adys” diákokat.

A következő megállónk a hátszegi Bölényrezervátum volt, ami szintén nagyon tanulságos volt, hiszen diákjaink élőben láthatták, a sajnos már, kihalófélben levő európai bölény fajtát.

Következő nap is mozgalmas volt, hiszen a Jókai Mór által a „Szegény gazdagok” című regényében leírt történések helyszínére, a Brádi medencébe látogattunk. Délelőtt, az Európában is egyedi, 1896-ban alapított brádi Aranymúzeumba látogattuk meg, ahol megtekinthettük a világhírű natív arany és ásvány kiállítást. Az itt kiállított darabok az Érchegység aranybányáiból kerültek a múzeumba, a maga több mint 1300 darabot számláló kiállítást a világ legjelentősebb gyűjteményei között tartják számon.

A brádi múzeumból, Európa egyik legfontosabb és legszebb épített műemlékébe, a Mikszáth Kálmán által a „várak királyának” nevezett Vajdahunyadi Várkastélyba értünk, ahol megnéztünk a kastély termeit, a lovagtermet, a bástyákat és a tornyakat, a kápolnát, tömlöcöt, a kínzókamarákat valamint az udvart. A várkápolna délnyugati oldalánál, a kisebb udvaron álló kútnál, beszélgettünk a Hunyadiakról, a vár történetéről, a gyerekek pénzérmét dobtak az udvaron található kútba. A kastélyvár, a gyönyörű kilátás valamint a várudvaron levő, az Universal Studio által készített Dragonheart filmes kellékei és díszletei, feledhetetlen élmény jelentett minden „adys” számára. A kastély díjmentes látogatását Takács Aranka, vajdahunyadi önkormányzati képviselő támogatta.

A táborba érkezés előtt még egy meglepetésben részesültek diákjaink, hiszen bepillantást nyertek az ország egyik legszebb vármegyeházának épületébe valamint az ott zajló munkába. Fülöp Diána prefektúrai tanácsos közvetítésével, az épület látogatásakor tudhattuk meg, hogy a eklektikus stílusú vármegyeház, századfordulós műemléképület, Alpár Ignác tervei alapján épült. Ma a Hunyad Megyei Prefektúra és a Megyei Önkormányzat székhelye. Ugyanitt, Kiszely Tiberiu Fabius alprefektus részletesen ismertette a prefektúra intézményének munkásságát, bemutatva a helyi és megyei közigazgatás működési szerkezetét, a polgárok valamit a közigazgatás jogait és kötelezettségeit.

Az ebéd után a vetélkedő következett, ahol csapatokra osztva, a diákok a program különbféle tevékenységein megszerzett és megtanult új információkból mérkőztek meg. A vetélkedő végén, mindenki részvételi oklevéllel és a Corvin Kiadó jóvoltából hasznos könyvekkel részesült.

Este ébredtünk rá, hogy pakolnunk kell, mivel másnap reggel indulni kellet vissza Bukarestbe, a tábor vendégkönyvébe elevenítettük fel ennek a pár csodálatos napnak az emlékeit, megköszönve vendéglátóinknak, Széll Lőrincznek, a Hunyad megyei Sport és Ifjúsági Igazgatóság vezetőjének az utaztatás biztosítását valamint a tábor családias hangulatát.

Az „Iskola másképp” héten megszervezett „Együtt sikerül” program eredményeként elmondható, hogy a bukaresti magyar diákok nagy távolságot tettek meg, teret és időt jártak be, elmélyítették történelmi, irodalmi és anyanyelvi tudásukat valamint hosszú távú partnerségi kapcsolatot teremtettek a dévai “Téglás Gábor” Elméleti Líceummal.

Az „Együtt sikerül” program legfőbb következtetése, hogy a megszervezett és lebonyolított tevékenységek újabb hozzáadott értéket jelentettek az Ady Endre Elméleti Líceum által biztosított lehetőségék sorában. A Bukaresti Magyar Élet című havilapon és az iskola honlapján keresztül a bukaresti magyar közösség is tudomást szerzett a program tevékenységeiről, eredményeiről, támogatóiról.  Meggyőződésünk, hogy az ilyen lehetőségek újabb indokot adhatnak a bukaresti magyar közösségnek hogy, mind többen bátorkodjanak beíratni a magyar tagozatra gyerekeit, bizonyítva ezúttal is hogy egy „élő közösség” legfontosabb mozgató ereje a közösségi szerepvállalás, mert az elszórványosodott bukaresti szórványban is a megmaradás csak „Együtt sikerül”!

Az „Együtt sikerül” program legfőbb támogatója a Communitas Alapítvány, akinek ezúttal is köszönjük!

 

Széll Bíborka, tanítónő

Hozzászólások kikapcsolva.

Hunyad Megyei Hírmondó © 2011 kiadja az RMDSZ Hunyad Megyei Szervezet
Powered by Konnertfilm