Naptár
július 2018
H K S C P S V
« máj    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Mindig Isten oltalmában

Református lelkész ünnepi beiktatása Déván

Felemelő élményben részesültek azok a dévai reformátusok, akik részt vettek vasárnap Rátoni Csaba lelkipásztor beiktatásán. Nemcsak reformátusok, hiszen római katolikusok és unitáriusok, illetve vajdahunyadi reformátusok is eljöttek az ünnepségre: a református lelkipásztor beiktatása végül is kiemelkedően fontos esemény az egész dévai és környékbeli magyarság számára.,

Az ünnepségre jócskán megtelt az impozáns dévai templom. Bárcsak mindig így lenne, s nemcsak az idősek jönnének el rendszeresen, hanem fiatalok is, jegyezte meg beiktató igehirdetésében Zsargó János vajdahunyadi lelkipásztor, a Hunyadi egyházmegye esperese. Ha a mesebeli aranyhalacskát fognák ki a mai ember leginkább hosszú életet, egészséget és anyagi jólétet szeretne, az Ószövetségi Dávid királynak viszont egyetlen kérése volt, hogy mindig Isten házában lehessen. Nyilván nem arról álmodozott, hogy állandóan a templomban töltse idejét, hiszen az akkor is képtelenség volt, csupán azt kívánta, hogy mindig Isten oltalma alatt álljon, hogy mindig Isten útján haladjon.

Dávid király óhaja ma is helytálló, hangsúlyozta az esperes, hiszen Isten mindenható hatalma, határtalan gondviselése mindig velünk van. Istennek tartozunk hálával az örömekért és megvalósításokért, Istenhez fohászkodunk segítségért, ha bajba kerülünk. Mindnyájan és mindenkor Isten oltalmát élvezzük, tudatosan is törekedjünk, hogy következetesen Isten útján haladjunk, ne hagyjuk, hogy az élet különféle kísértései letérítsenek róla. Új lelkipásztor beiktatása nemcsak új kezdetet jelent a gyülekezet számára, hanem a Megváltóba vetett hit megerősítését, s Dávid király óhajának megfelelően az új lelkipásztor és a dévai közösség élvezze mindig Isten oltalmát, üzente Zsargó esperes.

Rátoni Csaba bibliai példákkal idézte fel, hogy sokan szülőföldjüktől távoli vidékre mentek, hogy hirdessék Isten igéjét. Ő maga is a távoli Székelyföldről került Dévára Isten akaratából: nem ő választotta Dévát, hanem Isten választotta őt Dévára. Az oly sok vihart átélt, mégis nemzeti önazonosságára és hitére büszke szórványság megerősítésére.

Főcze Bonaventúra – szintén nemrég érkezett Dévára – fiatal katolikus plébános sok sikert kívánt református kollégájának, Koppándi-Benczédi Zoltán unitárius lelkipásztor pedig az ökumenizmus jegyében való magyar összefogást és a magyar felekezetek közös fellépésének fontosságát hangsúlyozva az együttműködésben vetett reményét fejezte ki református kollégája beiktatása alkalmával.

Déva református közössége hosszú távra tervez, Bréda Ferenc és Lovász János lelkipásztorok is évtizedeken át szolgáltak – amíg nyugdíjba nem vonult, illetve amíg Isten magához nem szólította. Rátoni Csaba tiszteletessel is hasonló hosszú távú együttműködést tervezünk, azt szeretnénk, ha a fiatal lelkipásztor Déváról vonulna nyugdíjba, üzente János István, a gyülekezet gondnoka.

Miután Czuhai Miklós Csaba, piskitelepi lelkipásztor, korábbi beszolgáló lelkipásztorként átadta Rátoni Csabának a Bibliát, a kulcsot és a pecsétet, a meghívottak is köszöntötték az új lelkipásztort. Kocsis Attila, a Téglás Gábor Elméleti Líceum igazgatója a templom és az iskola szoros kapcsolatát, közös nemzetmegtartó szerepét hangsúlyozva kívánt sok sikert Rátoni lelkipásztornak, Winkler Gyula EP-képviselő pedig Déva és Hunyad megye számos múltbéli és jelenkori nagyságait említve sikeres közösségépítést kívánt a frissen beiktatott lelkipásztornak. Mircia Muntean polgármester a reformátusok nemcsak Déván, hanem európai szinten kiemelkedő teljesítményét hangsúlyozva kívánt sok sikert Rátoni tiszteletesnek.

A Téglás iskola gyermekkórusa szép zenés-verses előadása után Zsargó János esperes áldását adta a beiktatott lelkipásztorra és feleségére, az ünnepség pedig a nemzeti himnusz elénekelésével ért véget.

Hozzászólások kikapcsolva.

Hunyad Megyei Hírmondó © 2011 kiadja az RMDSZ Hunyad Megyei Szervezet
Powered by Konnertfilm