Naptár
augusztus 2018
H K S C P S V
« júl    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Szalagavató a Téglásban

Hetedik alkalommal szervezték meg péntek délután az immár hagyományossá vált szalagavató ünnepséget a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumban.

A végzős osztályok kollektív nagykorúsítását jelképező ünnepségnek Erdélyben nincs jelentős hagyománya, a mai Magyarországon, Felvidéken és a Partiumban viszont annál inkább, a Téglás is a szarvasi (Magyarország) testvériskolától vette át az ünnepséget. Amely idén már csak azért is különleges volt, mert ez az első végzős évfolyam, amely már első osztálytól a 2005-ben megalakult Téglás iskolában kezdte el tanulmányait.

Akárcsak az előző években, a tizenkettedikesek nagykorúsítását jelképező ünnepség zsúfolásig megtöltötte az iskola auláját, a szülők, nagyszülők nagy számban jöttek el, a kisebb diákok pedig szinte testületileg vettek részt az ünnepségen. A szokásnak megfelelően a szervezés idén is a tizenegyedikesekre hárult. A diák végzősök idén is nagy izgalommal készültek az ünnepségre, hetekig próbáltak és gyakoroltak. Végül is a szalagavató olyan mérföldkő a kamaszok életében, amit sosem felejtenek el, évek, évtizedek után talán jobban emlékeznek rá, mint az érettségire. Az érettségi a tanulmányi nagykorúságot jelenti, míg a szalagavató a társadalmi felnőtté válást jelképezi, hangsúlyozta Kocsis Attila iskolaigazgató, aki most is jól emlékszik a csíkszeredai Márton Áron gimnáziumban átélt saját szalagavatójára, noha akkoriban az ünnepséget nem nevezték annak, s az iskola sem viselte a nagy püspök nevét.

Az ünnepség elején a végzősök ünnepi öltözékben való felvonulása és a szalagok kitűzése volt. Az első szalagot Kocsis Attila kapta, majd ő tűzte fel Kun-Gazda Kinga és Kásler Enikő osztályfőnököknek, végül pedig a két osztályfőnök tűzte fel a szalagot minden egyes diáknak. Valamennyi diákot rövid humoros szöveggel mutatták be, amit a kollégák és a közönség is nagyon élvezett. Ezután a két tizenkettedik osztály diákjai közösen adtak elő alkalomhoz illó, felemelő dalokat, majd rövid átöltözési szünet után következett a várva várt pillanat. Az est fénypontja alighanem az volt, amikor az estélyi ruhába öltözött végzősök keringőre perdültek, a közönség tekintete pedig az elegánsan csillogó nagykorúak előadására összpontosult. A méltóságteljes, szép keringők után a nagykorú tizenkettedikesek szüleiket kérték fel táncra, a leányok édesapjukat, a legények pedig édesanyjukat. Az ünnepség a diákok, tanárok és szülők részvételével zajló ünnepi vacsorával ért véget.

Hozzászólások kikapcsolva.

Hunyad Megyei Hírmondó © 2011 kiadja az RMDSZ Hunyad Megyei Szervezet
Powered by Konnertfilm