Naptár
július 2018
H K S C P S V
« máj    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Hagyományos disznótor Déván

Idősek és fiatalok, belvárosiak és csángótelepiek, körülbelül 200 vendég mulatozott együtt szombat délután a Dévai Magyar Házban a 2009 óta immár minden decemberben megtartott disznótori ünnepségen. Finom falatok, jó borok, élő zene és remek hangulat jellemezte az együttesen töltött órákat.

A munka korán kezdődött, a szervezők – a Segesvári Miklós Pál Egylet, a Szivárvány Nyugdíjasklub, valamint a dévai RMDSZ – már hajnalban nekiláttak a teendőknek. A disznót Pogocsán Ferdinánd és dr. Máté Márta helyi tanácsosok anyagi hozzájárulásából vásárolták meg, s annak feldolgozásában is oroszlánrészt vállaltak, felesége, illetve férje oldalán. A sertés leszúrásától a belőle készült finomságok feltálalásáig ugyanis sok volt a munka. Feszített tempóban dolgoztak kint a hidegben és bent a konyha melegében is. Kint főleg a férfiak, bent inkább a hölgyek.

Délutánra elkészült a finom hurka, májas, véres és a hagyományos kolbász, a vendégek megérkezésére már minden készen volt, a Magyar Ház nagytermében megterített asztalok várták az érkezőket. Mindenki élvezte a párolt káposztával felkínált kolbászféléket és egymás társaságát, miközben Paló Lajos zenekara élő zenével, hagyományos magyar nótákkal kényeztette el az egybegyűlteket.

Választási év lévén a szervezők megköszönték a dévai magyarság támogatását, amely a júniusi helyhatósági választáson és a minapi parlamenti választáson is kimagasló volt. Judt Borbála, a Szivárvány Nyugdíjasklub elnöke a saját kézileg készített szőttesekkel és tányérokkal, illetve fényképekkel feldíszített bukovinai tájszobát mutatta be. A Magyar Házban amúgy is folyamatos a korszerűsítés, legutóbb például a Communitas Alapítvány támogatásával szereltek fel két korszerű ablakot a régiek helyére.

A kellemes mulatság estére véget ért, a finomságokból otthonra is jutott. Az RMDSZ Nőszervezete kezdeményezésére ugyanis 20 csomagot osztottak ki a tombolán, s minden csomagban volt csülök, véres, májas és kolbász, illetve bor és pálinka.

Hozzászólások kikapcsolva.

Hunyad Megyei Hírmondó © 2011 kiadja az RMDSZ Hunyad Megyei Szervezet
Powered by Konnertfilm