Naptár
február 2019
H K S C P S V
« dec    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

Megnyitotta kapuit a dévai magyar bölcsőde

Ma megnyitotta kapuit a dévai magyar napközi. Az intézmény az önkormányzat által fenntartott dévai bölcsőde részeként működik, az infrastruktúrát azonban a magyar állam biztosította a Kárpát-medencei óvoda és napközi program keretében. – A Magyar Állam az Erdélyi Református Egyházkerületen keresztül közel 200 ezer euróval támogatta ezt a projektet, így sikerült egy jó állapotban lévő és a célnak megfelelő ingatlant megvásárolni, felújítani és az európai normáknak megfelelően felszerelni. Tudtommal a magyar állam támogatta óvoda és napközi program keretében ez az első bölcsődei intézmény, amely beindul. Bízom benne, hogy az ide járó kisgyermekek a magyar nyelv és a koruknak megfelelő kompetenciák elsajátítása mellett hitükben is növekedni fognak, a rájuk gondot viselő felnőttek közvetítésével megtapasztalják Isten szeretetét – fogalmazott Rátoni Csaba lelkipásztor, aki aktív szerepet vállalt a dévai magyar napközi létrehozásában. Munkája nyomán az épület és rendkívül modern felszerelése a dévai református egyház tulajdonát képezi.

A mai megnyitó alkalmával első ízben találkoztak a beíratott kisgyermekek leendő oktatóikkal, dadáikkal. – Kilenc munkatárssal indult az intézmény, egy óvónővel, három dadussal, két szakáccsal, két takarítónővel és egy orvosi asszisztenssel. A gyermekekkel közvetlenül foglalkozó óvónő és dadusok jól beszélnek magyarul, így a foglalkozásokat szeretnénk magyar nyelven folytatni. Az elején azonban valószínűleg románul is kommunikálnunk kell néhány gyermekkel, hiszen a csoportba 28-an iratkoztak be, és közülük körülbelül 18 gyermek származik magyar vagy vegyes családból – magyarázta Csatlós Enikő óvónő. A napköziben reggel 6 és délután 18 óra között biztosítanak felügyeletet és ellátást a kisgyermekeknek. Ez idő alatt reggelit, ebédet és uzsonnát kapnak, itt töltik délutáni pihenésüket és a délelőtti órákban koruknak megfelelő fejlesztő foglalkozásokon vesznek részt. A szülőknek mindezért napi 3 lejt kell fizetniük. – Ez természetesen nem fedezi az ellátást, de az intézmény működését az önkormányzat támogatja. A szülőknek a napi 3 lejes hozzájáruláson túl csupán a tanfelszerelést (papír, ceruza, ragasztó stb.) és a gyermekek ellátásában használatos fogyóeszközöket (pelenkát, nedves zsebkendőt stb.) kell biztosítani – mondja az óvónő.

Délelőtt a gyermekek nagy örömmel vették birtokba a gyönyörűen berendezett játszószobát. Az épületet végiglátogatva a szülők meggyőződhettek: kifogástalan tisztaság és minőségi felszerelés várja a csöppségeket, az intézmény munkatársai pedig legjobb tudásuk szerint igyekeznek ellátni a gyermekeket. – Az első két hétben csak déli 12 óráig fogadjuk a gyermekeket, mert még nagyon kicsik, és szükségük van a beszoktatásra. Október elejétől azonban már beindul a 12 órás program. Természetesen nem kötelező, sőt nem is ajánlott tíz óránál hosszabb időre itt hagyni a gyermeket. De az adott órarend keretei között minden szülő saját igényei szerint alakíthatja a programját – mondja Csatlós Enikő óvónő. Beszélgetésünk során az is kiderül, az épület tágas, napsütéses teraszai mellett jókora kert is várja majd a csöppségeket. – Egyelőre nem fogjuk kivinni a kicsiket a szabadba, mert még nem épült meg a játszótér. De tervben van, és tavaszra az is elkészül, így majd a szabadtéri foglalkozásokat is beiktathatjuk a napi programba, hiszen védett, tágas udvar áll a rendelkezésünkre.

Az őszi, téli hónapokban a gyermekek minden bizonnyal az épület falai között sem fognak unatkozni. Az újonnan indult dévai magyar napköziben minden feltétel adott a vidám időtöltéshez, a kiegyensúlyozott testi-lelki fejlődéshez.

Hozzászólások kikapcsolva.

Hunyad Megyei Hírmondó © 2011 kiadja az RMDSZ Hunyad Megyei Szervezet
Powered by Konnertfilm